ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Idrottsledare misstänkts ha bundit fast 12 pojkar – det här behöver du veta

Hugo Ewald · 3 Maj 2017
Uppdaterad 3 Maj 2017
Den misstänkte 41-åringen förs in i rättssalen med en filt över huvudet.

Den misstänkte 41-åringen förs in i rättssalen med en filt över huvudet. Foto: Johan Nilsson/TT


Idag inleds rättegången mot den 41-årige idrottsledare i Blekinge som åtalas misstänkt för 100 grova brott under en tioårsperiod. Totalt tolv pojkar ska ha utsatts för övergrepp. Det här behöver du veta om fallet.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är det som har hänt, i en mening?

En 41-årig idrottsledare i Blekinge misstänkts för över 100 brott mot totalt 12 personer under en tioårsperiod, 55 av dessa brott är olaga tvång och 45 är grov misshandel.

Berätta mer.

Det hela började med att några pojkar i januari beslutade sig för att berätta för polisen om att de skulle ha blivit utsatta av 41-åringen i hans stuga. Pojkarna ska ha bundits med täta påsar över sina huvuden. Deras munnar och näsor tejpades för och klämmor ska ha fästs i armar och bröstvårtor.

Totalt ska tolv pojkar ha utsatts för liknande behandling under en tioårsperiod. Det rör sig om totalt 100 brottsmisstankar som antingen rör grovt olaga tvång eller grov misshandel.

Åtminstone 37 av de misstänkta övergreppen har filmats. På grund av preskriberingstiden åtalas mannen bara för brott begångna mellan april 2007 och november 2016, men filmer på misstänkta övergrepp finns från så tidigt som 2002. Totalt rör det sig om 24 timmar inspelat material.

På 41-åringen dator har polisen dessutom hittat en stor samling sexuella filmer med inslag av sadomasochism, så kallade BDSM-filmer.

Hur har detta skett?

Mannen ska ha lockat unga pojkar med löften om proffskontrakt och sponsorer inom sporten de utövat. Mannen har varit knuten till en friskola i Blekinge där sporten utövats.

Enligt mannen själv ska det ha rört sig om så kallade förtroendeövningar, som han menar att han utförde på pojkarna för att de skulle bli bättre idrottsmän. Enligt den misstänkte mannen ska han inte ha förstått att ”övningarna” kunde varit livsfarliga. Han menar också att de ska ha skett med samtycke.

– Spontana reaktionen är att jag och målsäganden hade ett samarbete. Jag har fått input från många håll om att detta är tveksamt och det har gjort att man börjat rannsaka sig själv. Under de processerna kände jag inte att det var fel. Känslorna är som Daniel Westling sa ”all over the place”. Det är naturligt att jag inte hämtat in att detta kan vara livsfarligt, säger 41-åringen i förhör.

Vad händer nu?

Rättegången, som äger rum i Blekinge tingsrätt, är planerad att pågå i 16 dagar, rapporterar TT. Tre av dessa är inplanerade reservdagar.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro