ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IF Metall säger ja till LO:s samordning

Stockholm TT · 1 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

LO-ledningen har genom ett förtydligande om hur sympatiåtgärder ska hanteras fått med sig IF Metall på samordningen. -Det var avgörande. Nu framgår det tydligt att LO-styrelsen ska diskutera begäran om sympatiåtgärder och lägga fram förslag. Sedan är det fackförbundet som ombeds komma med sympatiåtgärder som fattar beslut. Det är alltså inget in blanco-löfte i förväg om sympatiåtgärder som ges, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven. I stället är det i grund och botten samma ordning som förut som gäller hanteringen av konfliktåtgärder. Och som enligt Transports ordförande Per Winberg alltid kommer att råda: -Vad vi gjorde i LO-beslutet var att markera utåt, för Svenskt Näringsliv och andra, att vi ställer upp för varandra. Men det har gällt i hundra år och kommer alltid att gälla. Om IF Metall behöver ett förtydligande på den punkten så gärna för mig, säger Winberg. Rätt att kräva mer LO:s avtalssekreterare, Erland Oluasson, menar att det viktigaste nu är att man är överens om att kvinnodominerade branscher nu får rätt att kräva mer än andra.

Att det också skulle rått delade meningar om kvinnosatsningen vill inte Löfven kännas vid. -Det har hela tiden stått klart att det finns möjligheter till egna lösningar när det gäller jämställdhetssatsningen. Vi har valt att satsa på lägstlönerna som den bästa tekniken både för de lågavlönade och som jämställdhetssatsning, säger Löfven. Andra förbund får gärna satsa på andra lösningar, typ kvinnopotter, menar Löfven.

IF Metall är också nöjda med att LO:s gemensamma krav nu ännu tydligare än tidigare poängterar att det är industrin som ska vara löneledande och sätta märket för resten av avtalsrörelsen. Samordningen betyder på den punkten att LO:s gemensamma krav justeras efter det först träffade avtalet inom industrin. Industrin löneledande Transports ordförande har heller inget emot att industrin förblir löneledande, trots tidigare uttalanden om att det inte behöver vara någon nackdel för övriga LO-förbund att slippa ta hänsyn till IF Metalls förhandlingsresultat: -Jag och flera med mig har ifrågasatt deras ledarroll, men jag har inget emot den om de lyckas få ett avtal som vi andra är nöjda med, säger Per Winberg. När IF Metall reserverade sig mot LO-budet avbröt Svenskt Näringsliv förhandlingarna om pensionsvillkoren för LO:s medlemmar. Det första LO nu ska försöka göra är att få fart på de förhandlingarna igen. -Det var när man vädrade att vi inte var överens som arbetsgivarna avbröt de pensionsförhandlingarna. Nu får vi samla oss och se hur vi ska få igång de förhandlingarna igen, säger Olausson.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro