ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Iguaçufallen – blöt brasiliansk attraktion

Johan Öberg · 23 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Victoriafallen från den zambiska sidan, med de zimbabwiska fallen i bakgrunden.

Victoriafallen från den zambiska sidan, med de zimbabwiska fallen i bakgrunden. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Iguaçufallen är över 300 till antalet. Man kan promenera intill dem, över dem, under dem … eller ta en båttur in i vissa av dem – spännande, mäktigt och plaskvått.
Iguaçufallen är över 300 till antalet. Man kan promenera intill dem, över dem, under dem … eller ta en båttur in i vissa av dem – spännande, mäktigt och plaskvått.Foto: Johan Öberg

SEVÄRDHETER. I Brasilien är avstånden gigantiska. Från turistmagneten Rio tar det hela 22 timmar med buss till vad många anser är landets allra främsta naturupplevelse, de väldiga Iguaçufallen – världens största vattenfall. De ligger precis där Brasiliens, Argentinas och (några kilometer därifrån) Paraguays gränser möts, en trakt som faktiskt lockade fattiga svenska emigranter för hundra år sedan.De över 300 fallen sträcker sig flera kilometer och på både den brasilianska och den argentinska sidan finns fina promenadvägar intill, över och till och med under fallen. Här passerar mer vatten än i något annat vattenfall på jorden. Ändå möter vi både skira fallslöjor och skrämmande stormfloder. Men här finns mer än bara fallen: Vi vandrar genom prunkande djungel där vi möter flockar av näsbjörnar – söta men ökända för att bli aggressiva om de tror att man har mat att ge dem – och stora grönskimrande ödlor. Färggranna tropiska fjärilar och fåglar finns det gott om och fortfarande smyger både puma och jaguar i skogen. Men räkna inte med att se någon av de skygga katterna. För att ha en chans måste man stanna flera nätter i djungeln.Men huvudrollen i dramat har de enorma vattenmassorna. En promenad ut på ramperna till huvudfallet, Djävulens strupe, precis där det kastar sig över kanten och vattenmassorna löser upp sig i ett dånande moln, är småläskigt – naturkrafterna imponerar. Då blir man lätt blöt. Tar man en spännande båttur in i några av fallen från den argentinska sidan, blir man näst intill dränkt. Ska man fota gäller det att ha rejält vattentäta grejer. En av våra kameror simmade i sin ”vattentäta” påse efter båtturen.Att njuta av fallen till fullo tar minst ett par dagar och man bör absolut se dem både från den brasilianska och från den argentinska sidan. Men det finns annat att göra i trakten, som en gratis guidad tur till världens största vattenkraftverk Itaipú, någon mil norrut, eller att shoppa i den ökända Vilda Västern-staden Ciudad del Este i Paraguay, på andra sidan gränsfloden Paraná. Här fyndar du elektronik, piratkopior, kläder och skor.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro