ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ihopkopplade hjärnor spelade spel

Åsa Larsson · 8 Nov 2014
Uppdaterad 9 Nov 2014

Foto: All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

Just nu pågår ett riktigt science fiction-experiment i USA där två personers hjärnor kopplas ihop med ett så kallat hjärna-till-hjärna-gränssnitt, rapporterar sajten Daily dot.

I en byggnad sitter den ena försökspersonen med en sändare för hjärnan, ett EEG-headset. I en annan byggnad sitter en försöksperson som är mottagare, sammankopplad med ett likadant headset.

Tillsammans ska de försöka spela ett enkelt dataspel. Det är bara det att den första försökspersonen ser skärmen där det flyger förbi små plan som ska skjutas ner, men har ingen pekskärmsplatta som behövs för att skjuta. 

Det har i stället mottagaren, men den personen får inte se vad som händer i spelet utan ska bara skjuta när hjärnsignalerna når fram – över internet. Idén är att avsändarens motoriska impuls, att trycka på avfyrarknappen, ska väckas i mottagarens hjärna.

Hur gick det då? Jo, ganska bra. Deltagarna lyckades ungefär skjuta ner flygplanen i spelet 48 procent av gångerna. En av grupperna hade en lysande träffsäkerhet på över 83 procent. Det fanns även flygplan som inte skulle skjutas ner i spelet och grupperna lyckades låta bli att skjuta ner dem över 81 procent av gångerna.

Brain-to-brain interface, eller hjärna-till-hjärna-gränssnitt, innebär att signaler kan tolkas, överföras och återformas till hjärnaktivitet i den mottagande hjärnan.

Här kan du läsa mer om studien.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro