ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ikea avstår Nordkorea

Åsa Larsson · 25 Jul 2013
Uppdaterad 26 Jul 2013

Det svenska möbelföretaget Ikea expanderar aggressivt och har planer på att öppna varuhus på Västbanken. Men det finns en plats man helt enkelt tackat nej till – Nordkorea.

klar

Artikellänk är kopierad

Industrianläggningen Kaesong, där tidigare runt 53 000 nordkoreanska arbetare kunnat arbeta i sydkoreanska fabriker och företag.
Industrianläggningen Kaesong, där tidigare runt 53 000 nordkoreanska arbetare kunnat arbeta i sydkoreanska fabriker och företag.Foto: AP Photo/Yonhap, Park Ji-ho

Ifjol uppvaktades möbeljätten av det så kallade återföreningsdepartementet i Sydkorea, som jobbar för en fredlig lösning av konflikten på Koreahalvön, skriver The Wall Street Journal. Departementet hoppades få med sig Ikea i sina försök att bli sams med grannen i norr – den bångstyriga diktaturen Nordkorea. 

Sydkorea och Nordkorea ligger formellt fortfarande i krig, efter eldupphöret 1953. Det fattiga och isolerade Nordkorea har många gånger skramlat med vapen, men experter tror att den enda möjliga framtiden är att Korea återförenas – någonting som ligger långt in i framtiden och kräver mycket jobb med relationen länderna emellan.

Ett av projekten som ska bygga förtroende är Kaesong, en stor industripark som grundades 2004. Anläggningen ligger strax över gränsen till Nordkorea och verksamheterna där har sysselsatt tiotusentals koreaner.

Företagen som hittills gått in i Kaesong-projektet är uteslutande sydkoreanska, men nu försökte Sydkorea få med sig svenska Ikea. Enligt The Wall Street Journal tackade Ikea nej.

Att Ikea backade kan till stor del vara på grund av att industriparken i april bommades igen ensidigt av Nordkorea. Länderna har inlett försiktiga förhandlingar om att återöppna Kaesong, men fastnat på kravet på en garanti att Nordkorea aldrig stänger anläggningen på det här viset igen.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro