ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ikea rasar mot porrblogg: Dålig smak

Jack Werner · 1 Aug 2013
Uppdaterad 2 Aug 2013

Det är sällan möblerna i bakgrunden som är det mest intressanta för de som konsumerar porr. En ny blogg fokuserar nu på att peka ut just dem – fast bara om de kommer från Ikea.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Skärmdump/AP Photo/Frank Augstein

Ikea-filten Ofelia är stor – den täcker faktiskt upp till 180 centimeter stora sängar. Den är designad av Charlotte Skak, och kan tvättas i maskin på 40 grader.

Denna praktiska information står att läsa på bloggen Just another Ikea catalog, strax under en bild som föreställer hur en kvinna får oralsex av en man. På filten Ofelia. Tur att den är maskintvättbar.

Tumblr-bloggen har varit igång i två månader, och fokuserar helt och hållet på att hitta och identifiera Ikea-möbler i bakgrunden av porrfilmer.

I varje post inkluderar den anonyma skribenten bakom bloggen lite information om möbeln, en gif-bild från själva filmen och så länkar till både möbeln och filmen – för den som vill ”se mer” innan ett köpbeslut kan fattas.

På porrbilderna har hen dessutom redigerat in varje möbels namn och pris, som det ser ut i Ikeas egna kataloger. Urvalet är enligt skribenten stort - på sin informationssida berättar han att det är särskilt vanligt med Ikea-möbler i "europeisk amatörporr".

Men Ikea tycker inte alls om denna okonventionella reklam. Åtminstone inte enligt vad en talesperson för Ikea i Tyskland sagt till den tyska nyhetssidan NW-News. Varumärket Ikea får enligt henne bara användas av företaget själv eller dess franchisetagare.

– Därmed används de upphovsrättsskyddade varumärkena här olagligt, citeras den icke-namngivna talespersonen vidare.

Och i sitt ogillande får hon medhåll från Ikeas svenska presskontakt, Anna Pilkrona Godden, som understryker att företaget inte har något med bloggen att göra.

– Vi tycker den visar på dålig smak och tar starkt avstånd från den.

Någon juridisk process har inte inletts, men ärendet har skickats till franchisedrivaren Inter Ikea System som är ansvarig för idékonceptet och varumärket berättar Pilkrona Godden. Beslutet att vidta rättsliga åtgärder vilar nu hos dem.

– Jag har inte själv tittat på bloggen, men som du beskrev den och som mina kollegor har beskrivit den är det något vi tar starkt avstånd från. Man kan få intrycket av att vi står bakom den, och det är det som problemet, säger hon.

Det här är inte första gången Ikea kombineras med sex på nätet. Satirtidningen Svenskbladet skrev 2009 om att möbeljätten börjat inkludera samlagsinstruktioner i bygginstruktionerna för sina produkter, och så sent som i juli dök en hemsida upp där sängen Malm själv utmålades som porrstjärna.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro