ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ikea slåss mot jättarna om din tid i tv-soffan

Aron Andersson · 19 Apr 2012
Uppdaterad 19 Apr 2012

Vad har en svensk möbeljätte gemensamt med världens största tv-tillverkare och ett datorföretag från Silicon valley? De vill alla ha din uppmärksamhet i tv-soffan.

klar

Artikellänk är kopierad

Ikea slåss mot jättarna om din tid i tv-soffan
Ikea slåss mot jättarna om din tid i tv-soffan

Sedan pekskärmsmobilen slog igenom har datorjättarna krigat om en plats i din byxficka och handväska, med patentbråk och långdragna rättstvister som följd. Nästa stora teknikstrid utspelas i stället i vardagsrummet, och handlar om din tv.

Då dyker en oväntad utmanare upp, när möbeljätten Ikea ger sig in i striden. – De tar kommandot när vi går in en ny tv-era där tv:n blir något annat, säger Stefan Nilsson, trendspanare på Trendgruppen. – Tjock-tv:n är död, och tv-bänken är också död. I och med det vet vi inte riktigt hur vi vill ha det. Detta blir ett sätt för Ikea att äga frågan om tv-rummet, säger han.

Nya Ikea-möbeln Uppleva har inbyggd led-tv, högtalare och bluray-spelare. Allt är färdigpaketerat, med en och samma fjärrkontroll och minimalt sladdtrassel. Och för Ikea är tv-hörnan bara nästa logiska steg efter köket. De säljer redan vitvaror. 

Men på tv-sidan möter Ikea svårt motstånd. När internet stegvis flyttar in i tv:n sneglar även datorjättar som Apple på marknaden. I år ryktas det om deras första riktiga tv, med funktioner som Itunes och appar integrerat. Och Samsung har lång erfarenhet av tv-tillverkning, i konkurrens med Sony och Panasonic. Stefan Nilsson tror dock att Ikea kan bli ett välkommet inslag. – Hela elektronikbranschen säljer bara på pris. Det ska vara så billigt som möjligt. Men att få ett fint vardagsrum kan bli ett annat värde. Det tror jag att elektronikbranschen uppskattar, säger Stefan Nilsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro