ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ikeas nya burgare väcker frågan – är insektsmat den nya flugan?

Jonna Nordlund · 18 Mar 2018
Uppdaterad 18 Mar 2018
Ikeas hållbarhetslabb Space10 har tagit fram en burgare som innehåller betor, persilja, potatis och mjölmask.

Ikeas hållbarhetslabb Space10 har tagit fram en burgare som innehåller betor, persilja, potatis och mjölmask. Foto: Kasper Kristoffersen/Space10


Insektsburgare, lamm med kryddrostade mjölmaskar och mjölmasksbullar. Trots att det fortfarande inte är lagligt i Sverige, och många andra delar av Europa, har mat med kryp i blivit allt trendigare. "Det finns många olika tillagningsmöjligheter med insekter, du kan göra allt från att använda de hela till att mala dem till mjöl", säger Fredrik Andersson från Svenska kocklandslaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Snacket om insekter i mat är inget nytt. FN gick redan för flera år sedan ut med att insekter är framtidens mat och det blev snabbt allt trendigare i de svenska hemmen, även om det var i långt i från allas skafferin som insekterna kröp in.

Nu har födan återigen hamnat på tapeten, och på allt fler tallrikar, dels till följd av att vissa länder, som Danmark och Finland, har valt att utnyttja ett kryphål i EU-reglerna som enligt dem menar att det är okej att sälja och servera hela kryp och har därför gjort det lagligt i länderna.

Men i Sverige är det fortfarande olagligt med insekter som mat – och har varit det i 20 års tid.

– Eftersom intentionen med EU:s lagstiftning är så tydlig har vi valt att inte öppna upp för några alternativa tolkningar – konsumentens hälsa och säkerhet går först, har Annica Sohlström, generaldirektör vid Livsmedelsverket, sagt i ett pressmeddelande.

Fredrik Andersson, team manager för Svenska kocklandslaget och Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör.
Fredrik Andersson, team manager för Svenska kocklandslaget och Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör.

Men trots att det råder oklarheter kring huruvida insekter skulle kunna vara farligt eller inte har en rad olika företag börjat utveckla matprodukter med insekter. Ett av dessa företag är Space10, ett hållbarhetslabb i Köpenhamn som ägs av den svenska möbeljätten Ikea, som nyligen gått ut med att de skapat nya varianter på några av sina matklassiker. Detta för att maten ska vara mer miljövänlig, vilket den blivit genom att byta ut köttet mot vegetariska alternativ – och insekter. De svenska köttbullarna har skapats i en variant med mjölmask och grönsaker och de har också har tagit fram en vegansk varm korv och en insektsburgare. Huruvida vi kommer få se den nya maträtterna på Ikeas menyer är däremot inte bestämt än.

På Viking Lines finskflaggade fartyg (de båtar som går under estnisk och svensk flagg får inte servera insekter) har däremot både gräshoppor och mjölmaskar redan nu letat sig in på en meny skapad av kockarna Anders Karlsson och Fredrik Andersson från Svenska kocklandslaget.

– Jag har varken ätit eller jobbat med insekter så mycket tidigare så det har varit en spännande upplevelse att ta fram den här menyn, säger Fredrik Andersson, Svenska kocklandslagets team manager.

Att insekter kommer bli mer framträdande i matlagning tror han bara är en tidsfråga.

– Vi behöver hitta nya sätt att få fram proteinrik mat och insekter har visat sig vara en bra källa för det. Och de smakar även gott.

Huvudrätten i Viking Lines insektsmeny, skapad av Anders Karlsson och Fredrik Andersson från Svenska kocklandslaget, är lamm, kryddrostade mjölmaskar, frasig jordärtskocka och en ärt- och fårostkräm.
Huvudrätten i Viking Lines insektsmeny, skapad av Anders Karlsson och Fredrik Andersson från Svenska kocklandslaget, är lamm, kryddrostade mjölmaskar, frasig jordärtskocka och en ärt- och fårostkräm.

Fredrik Andersson har en förståelse för vissa av de resonemang som finns till varför insekter ännu inte tillåts i mat i Sverige.

– Vi vet inte än om det kan finnas risker med vissa insekter och deras inverkan här. Många insekter är ju fortfarande klassade som skadedjur, men som jag förstått det pågår det en del forskning kring detta nu så jag tror inte det kommer att dröja innan det tillåts även här.

Att vi har inställningen om insekter som skadedjur tror landslagskocken också är en anledning till varför många är skeptiska till insekter i mat.

– Det är ju lite halvläskigt, det tycker även jag, men min inställning har förändrats en del efter att jag jobbat med dem och det tror jag även andras kommer göra när de testar insekter.

Har du hittat något favoritkryp?

– Mjölmaskar är trevliga att äta, de har lite av en hasselnötssmak när de rostas.

pil
Så ser insektsmatens historia ut:

• Funnits länge. Historiskt sett har insekter använts i föda väldigt utspritt över världen och det är fortfarande inte ovanligt att det förekommer insekter i mat i flera Sydamerikanska och asiatiska länder.

Olagligt. Nya livsmedelsingredienser som tidigare inte använts i någon större utsträckning, måste utvärderas innan de släpps på marknaden, enligt EU:s förordning EG 258/97, vilket insekter räknas in i. Däremot har några länder, bland annat Finland och Danmark, använt sig av ett kryphål i lagen vilket har tillåtet dem att sälja och importera hela kryp.

• Miljöpåverkan. Insekters påverkan på miljön är också bättre än boskapsdjur. Dels kan insekter leva på många av våra restprodukter och de släpper ut mindre växthusgaser än till exempel nötkreaturer. Ett kilo biff har ungefär samma miljöpåverkan som att köra en bil 250 kilometer när det kommer till metangasutsläpp. Däremot finns det endast en insekt som producerar metangas – kackerlackor. Det krävs också mycket mindre vatten vid uppfödningen av insekter än vad det gör för kyckling, gris och kor.

Källa:  Källa: FN, EU, The Conversation

klar

Artikellänk är kopierad

Jonna Nordlund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro