ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ikeas platta flyktinghjälp

Peter Lindholm · 24 Jun 2013
Uppdaterad 27 Jun 2013

Ikeas senaste produkt hittar du inte på Ikeavaruhusen, utan i flyktinglägret Dollo Ado i Etiopien. Det är ett flyktingtält som Ikea tagit fram i samarbete med svenska designers och UNCHR, FN:s flyktingorgan.

klar

Artikellänk är kopierad

Så här ser skisserna för Ikeas tält ut.
Så här ser skisserna för Ikeas tält ut.

Det är Ikeas välgörenhetsstiftelse Ikea Foundation som i juli ska leverera tält till flyktinglägret Dollo Ado i Etiopien, där uppemot 190 000 flyktingar från Somalia lever. 

– Tälten levereras i platta paket för enkel transportering och innehåller moduler som kan sättas upp på plats. Ett fåtal personer kan bygga tältet på ett par timmar. De kallas för Refugee Housing Unit (RHU), säger Per Heggenes, vd för Ikea Foundation.

Det blir till en början 50 tält som ska testas och utvärderas av flyktingarna själva under ett halvår innan de får sin slutgiltiga utformning.

Deras eldprov blir att begripa sig på Ikeamanualen, vilket som bekant inte alltid är så enkelt.

– Exakt så är det, haha. Det är väldigt likt. Man behöver inga verktyg och har man gjort allt rätt så ska alla skruvar vara slut när man klarat av sista rutan, säger Johan Karlsson, projektledare på Refugee Housing Unit.

Tälten är designade för att kunna rymma en familj på fem personer, precis som dagens flyktingbostäder, men förhoppningen är att dessa ska hålla betydligt längre. De ska också vara säkrare, bekvämare och soldrivna.

– Varje tält har sin egen solenergi-enhet, vilken är tillräcklig för att driva en lampa som ingår i tältet eller ladda USB-enheter  och till och med mobiltelefoner, säger Per Heggenes.

Det är oklart vilket eller vilka företag som kommer att producera och saluföra flyktingtälten när de väl är färdigutvecklade. Men räkna inte med att hitta dessa bostäder i Ikeavaruhusen.  

– Nej, tälten är till för att användas av UNHCR i humanitära situationer. Varken IKEA Foundation, eller IKEA, kommer att tjäna pengar på produktionen av tälten.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro