ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Illustrerar svensk räntesänkning – med "horkarls"-mynt

Hugo Ewald · 11 Feb 2016
Uppdaterad 11 Feb 2016
"Horkarlsmyntet" fortsätter förfölja kungen.

"Horkarlsmyntet" fortsätter förfölja kungen. Foto: Annika af Klercker / SvD / TT


När en nyhetsbyrå skrev om sänkningen av den svenska reporäntan var bildsättningen minst sagt intressant. Artikeln illustrerades nämligen med falska svenska enkrononor med texten "Vår horkarl till kung".

klar

Artikellänk är kopierad

Under onsdagen beslutade Riksbanken att reporäntan skulle sänkas från -0,35 till -0,50, någonting som Metro tidigare skrivit om. Reporäntan är i grunden den ränta sveriges banker kan låna eller placera till i Riksbanken och används för att styra ränteläget.► LÄS MER: Myntkonsten kan leda till ett åtal

När den internationella nyhetsbyrån AP skrev om nyheten gjorde dock de dock ett fatalt misstag. Artikeln om räntesäkningen illustreras nämligen med en falsk enkrona där texten" "Carl XVI Gustaf Sveriges Konung" ersatts med "Vår horkarl till kung".

Mynten, som först började spridas 2012, tillverkades av amatörkonstnären Karl Fredrik Mattsson och väckte mycket uppmärksamhet i den svenska pressen efter att privatpersoner upptäckt den konstiga texten på mynten. Privatpersonerna visade sig sedan vara personer som fått i uppdrag av Mattsson att kontakta tidningarna om mynten och påstå att de hittat "ett konstigt mynt".

Till Svd sa då Mattsson att han låtit tillverka mynten efter att avspärrningarna kring kungens 65-årsfirande innebar att han kom för sent till jobbet.

I skrivande stund finns bilden fortfarande kvar på artiklar hos bland annat Yahoo news och France 24.► LÄS MER: Ekonomen: Så påverkas du av sänkningen av reporäntan

Så här såg det ut på Twitter när den franska tv-kanalen France 24 twittrade ut nyheten om reporäntan.
Så här såg det ut på Twitter när den franska tv-kanalen France 24 twittrade ut nyheten om reporäntan.Foto: Skärmdump/Twitter
klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro