ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ilska mot Jimmie Åkesson i Jokkmokk

Gustaf Eriksson · 8 Feb 2014
Uppdaterad 8 Feb 2014
Ilska mot Jimmie Åkesson i Jokkmokk SD-ledaren Jimmie Åkesson besökte Jokkmokks marknad på lördagen.

Ilska mot Jimmie Åkesson i Jokkmokk SD-ledaren Jimmie Åkesson besökte Jokkmokks marknad på lördagen. Foto: TT


Hätsk stämning och demonstranter som fick föras bort av polis. Det var stundtals turbulent när SD-ledaren Jimmie Åkesson besökte Jokkmokks marknad på lördagen.

klar

Artikellänk är kopierad

I november förra året blev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson attackerad med en tårta när han skulle signera sin på Södermalm i Stockholm.

Stadsdelen i Stockholm var ett medvetet val av SD, eftersom partiet har få anhängare där. Så är även fallet i Norrbotten, dit Jimmie Åkesson begav sig på fredagen. 

Inte heller i norr blev det något lätt besök för Åkesson. På lördagen besökte han ett SD-tält på Jokkmokks marknad. Stämningen blev stundtals hätsk, rapporterar Norrländska socialdemokraten.

I närheten av partiledaren protesterade ett antal demonstranter mot SD:s politik. De fördes bort av polis till en annan plats, enligt NSD.

Aftonbladet rapporterar att partierna i Jokkmokks kommunfullmäktige manifesterade för ”alla människors lika värde” mittemot Sverigedemokraternas tält. 

Bakgrunden till ilskan är att SD tidigare i veckan krävde att samerna ska förlora ensamrätten om renskötseln.

Det ledde till en hetsk debatt där Åkesson anklagades för att försöka sprida motsättningar.  På sin hemsida har sametingets ledning anklagat Jimmie Åkessons politik för att likna rasbiologi. 

Men SD-ledaren backar inte.  – Det är väldigt svårt att etablera näringsverksamhet på i princip en tredjedel av Sveriges yta i dag på grund av renskötseln. Det i sig är också problemetiskt. Man bör balansera mellan olika näringsgrenar för att Norrlands inland ska kunna växa inom turism, vattenbruk och skogbruk, säger Jimmie Åkesson, säger han till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro