ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ilska och tårar efter Volvos jobbesked

Christina Blom · 9 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
– Det kommer att bli en fattig jul i år. Det blir inte lika många julklappar som vanligt, konstaterar Björn Helin.

– Det kommer att bli en fattig jul i år. Det blir inte lika många julklappar som vanligt, konstaterar Björn Helin.


klar

Artikellänk är kopierad

Pavo Lozancic och Mario Pendic får gå från Volvo PV.
Pavo Lozancic och Mario Pendic får gå från Volvo PV.

På tisdagen kom beskedet svart på vitt. En efter en fick de Volvoanställda gå in till sin chef för att få ett brev som innehöll svar om framtiden. – Folk grät öppet. De fortsatte att jobba men tårarna rann. Det var hemskt att se, säger Mario Pendic, som arbetade sina sista timmar på tisdagen.

För andra var känslan ilska.– Jag känner mig både förbannad och besviken. Man har slitit häcken av sig och så slutar det så här, säger Björn Helin.

Hemma har han en son på åtta månader och en fru – som också är anställd på Volvo.– Just nu är hon mammaledig men så fort hon kommer tillbaka kommer hon att få gå. Det kommer att bli tufft. Allt hänger på att jag snart hittar ett nytt jobb.

För Mario Pendic och Pavo Lozancic har beskedet inte hunnit sjunka in.– Jag har inte fattat det än. Det händer mycket, det är jul och man kommer att vara mycket med familjen. Men sedan, i januari när alla andra går tillbaka till jobbet, då kommer det att kännas.

Men han och Pavo ska stötta varandra den tid som nu kommer. – Vi får försöka peppa varandra. Det känns ändå skönt att man har en kompis i det här. Jag har varit arbetslös en gång tidigare och det var den värsta tiden i mitt liv, säger Mario.  

Båda hade redan innan börjat titta efter andra jobb.– Jag hade förstått att jag inte skulle få vara kvar, trots att jag jobbat i fem år. Men hoppet var kvar in i det längsta. Jag hade en klump i magen innan jag fick gå in till chefen, säger Pavo.

Trots att framtiden målas mörk har ingen av dem gett upp hoppet.– Vi har kommit hit från ett annat land, vi har börjat från noll. Vi ska klara det här också, säger Pavo.

Jobb finns – i Norge

JOBB. Än har det inte varit någon massanstormning på Arbets­förmedlingens nyöppnade filial i Torslanda. Men efter gå­rdagens uppsägningar väntas omgående betydligt fler besökare. – Det är så individuellt hur folk reagerar. Vissa kommer en halvtimme efter att de fått beskedet, vissa behöver gott om tid på sig för att tänka över vad de vill göra. Men från och med nu räknar vi med betyd-ligt fler, säger Eva Wettermark, chef för Arbetsförmedlingen i Torslanda.

Tillsammans med Startkraft ska man försöka hjälpa folk vidare. Trots den tuffa arbetsmarknad de uppsagda möter.– Prognosen visar inga större ljuspunkter. Krisen slår brett och det är varsel inom de flesta områden.

Men det finns faktiskt företag som behöver personal. Det gäller att visa de jobb som finns att söka.  Andra lösningar är att börja studera eller titta på andra marknader.– För dem som kan tänka sig att flytta föreslår vi arbetsmarknaden i Norge. Det är ofta något som unga kan tänka sig.  

Arbetsförmedlingen kommer att vara kvar i Torslanda fram till årsskiftet och sedan ha riktad förmedling mot Volvo från ett kontor centralt fram till sommaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Christina Blom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro