ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ilska över förskolans Lucia-brev: "Jättestorm, men det är feltolkat"

Åsa Larsson · 26 Nov 2015
Uppdaterad 26 Nov 2015

En förskola i Charlottenberg bestämde sig för att skippa föräldranärvaron vid Lucia – men deras utskick till föräldrarna lades upp på nätet och tolkades av många som att man slopar luciafirandet helt och hållet. Så är det inte, säger kommunens förskolechef. Jo, säger mamman som lade upp bilden och menar att det inte är ett "riktigt firande".

klar

Artikellänk är kopierad

I onsdags skickade förskolan ut en lapp till föräldrarna om förändringar av luciafirandet, och sedan en bild av lappen lades upp på Facebook så har den fått egna ben.

Så här ser den ut:

"Jag blir GALEN! Varför skall vi respektera deras högtider och traditioner när vi inte ens får ha kvar våra som har funnits i år hundrade? Asså jag finner inga ord," skriver en Facebook-användare. "Fira gärna andra traditioner, men ta inte bort Sveriges", skriver en annan vars inlägg fått stor spridning.

Ska förskolan slopa luciafirandet, Monica Skönnå, förskolechef i Charlottenberg?

– Det har blivit en jättestorm kring detta, men det har blivit feltolkat – det handlar inte om man inte ska fira, utan att man inte kommer att bjuda in föräldrarna, säger hon.

– Vi har sett det från barnens perspektiv, de blir trötta och förstår inte meningen med att gå i tåg. Man kan ju göra det här på olika sätt.

I brevet hänvisar personalen till likabehandlingsdelen i läroplanen och att ingen ska känna sig diskriminerad. Vad menar ni med det?

– Skrivningen kanske blev lite olycklig, men jag står helt bakom personalen i detta. Det står att ingen ska känna sig diskriminerad på grund av sin kulturella bakgrund – men det handlar inte om att ta bort traditionen utan att även uppmärksamma andra traditioner och att inte ha med föräldrar.►LÄS MER: Svalt intresse för lucia tolkas som förbud Mamman som först la ut bilden säger att hon inte är ensam bland föräldrarna att reagera och att de andra förskolorna i kommunen ska fira Lucia som vanligt.

Du tänker att det här luciafirandet – utan föräldrar och när de inte går i tåg – inte håller måttet?

– Nej. Barnen skulle inte klä ut sig, utan sitta i en ring och sjunga lite. Jag är väldigt fäst vid Lucia, jag ser det som en ljusfest i mörkret och jag tycker att det är kul för både barn och föräldrar och mor- och farföräldrar att titta på. 

Hon ställer sig kritisk till de som kommenterar saker som "duger det inte så skicka hem dem".

– Nej, jag vill inte heja på något sådant. Då har jag gått in och skrivit att man får gärna ta in deras traditioner också, bara de inte tar bort Lucia.

När vi frågar Monica Skönnå om luciautstyrseln säger hon:

– Nej, det har de inte gått ut med, planeringen hade inte kommit så långt. Kommer någon och vill ha lucia-kläder är det ingen som nekar dem det.►LÄS MER: Skolan vägrar låta Ragnar, 15, vara Lucia Förskolans beslut att inte ta med föräldrarna vid årets luciafirande är de vare sig ensamma om i landet eller något som är nytt i kommunen, enligt Skönnå.

– När en förskola gick ut med samma sak ifjol så blev det ingen uppståndelse kring det, säger hon.

Personalen ska nu ha ett möte om hur de ska göra.

►LÄS MER: Därför får du inte fota luciatåget

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro