ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Imam knivhuggen av maskerade män

Stockholm TT · 10 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Imamen Riyad Al-Duhan i Gävles islamiska center överfölls på väg hem från moskén natten till måndagen av två knivbeväpnade och maskerade män. Han fick ett ytligt sticksår i bröstet som syddes.

Nu beskyller han, själv sunnimuslim, angriparna för att vara shiamuslimer som attackerade honom av politiska och religiösa skäl. Rykten om angrepp-Jag misstänker vissa shiamuslimer på grund av flera rykten, delvis från bekanta som är shiamuslimer, säger han till TT via sin son som tolkar. Sonen, Raad-Al-Duhan, hävdar att han såg gärningsmännen i en bil utanför moskén redan på fredagen och blev misstänksam. Efter överfallet stämde hans beskrivning av männen överens med pappans, säger han.

Han berättar också att människor på Gävle islamiska center är oroliga men att inget hot har riktats direkt mot centret. -Vi lugnar ner människor eftersom vi inte vill ha någon konflikt. Relationen mellan sunni- och shiamuslimer här är egentligen väldigt bra och vi vill fortsätta ha ett bra samarbete. Säpo deltar Attacken utreds av polisen i Gävle, men också av säkerhetspolisen som hade representanter med i måndags vid förhöret med imamen. Säpo vill dock inte kommentera fallet.

Polisen har också överlåtit ledningen av förundersökningen till en åklagare. Det sker normalt först när det finns en misstänkt gärningsman. -Det är väl det här fallets dignitet som har lett fram till det, säger åklagaren Christer Sammens till Arbetarbladet. För TT berättar han att fallets dignitet också är anledningen till att polisen får hjälp av Säpo. -Säpo besitter kunskap om den här miljön som polisen lokalt inte gör. Än kan vi inte säga att det handlar om ett politiskt motiv men eftersom det rör en högt uppsatt imam så kan det finnas kopplingar, säger han. Polisen påbörjade en hotbildsanalys på onsdagen. De senaste dagarna har ett antal vittnen förhörts och polisen har fått signalementen på de två gärningsmän som setts springa ifrån från brottsplatsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro