ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Imperiet överraskar med smaker

Karin Ericson · 25 Apr 2013
Uppdaterad 20 Dec 2016

I ett gammalt lokstall i Lund bjuder krögaren Anders Vendel på bistrorätter med svenskfranska smaker och indiska överraskningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Den här gången har krögaren Anders Vendel öppnat restaurang i råtegel och med stora svarta industrifönster.
Den här gången har krögaren Anders Vendel öppnat restaurang i råtegel och med stora svarta industrifönster.Foto: Linnea Svensson Arbab

Om Anders Vendel fortsätter att öppna krogar i samma takt som han gjort hittills kommer vi ha ungefär nitton Vendelkrogar år 2035, då han uppnått pensionsålder. Skåne kommer bli Vendelized. Nästa steg är att hissa flaggan och kräva en självständig stat där vi äter kött från våra egna gårdar och lagar av det som växer här och nu. Så som vår konung vill ha det.

Kungen av landet Vendel har inte ärvt sin tron. Anders har tagit sig från skolan på Savoy till krogar som hyllade Petri Pumpa och har en så lång rad utmärkelser att det skulle ta upp för många spaltmeter. Han satte Mötesplats Österlen på kartan, startade fine dining-krogen Vendel Ales stenar, Organic Bakery och Vendel at Sturehof i Malmö som senare blev till bistron Sture och förra året öppnade han även krogen Vendel Sandskogen i Ystad. I år erövrade Vendel nya territorium och öppnade Vendel Matrum i Lund.

Restaurangen ligger i ett vackert gammalt lokstall i rått tegel med stora svarta industrifönster. Här huserar även The More Hotels.

Det hårda ljuset från en obemannad hotellfoajé sträcker sig in i restaurangen på bottenplan. Vilket är synd. Men lite längre in omsluter en intim atmosfär och en ensam kypare tar hand om gästerna, varmt och personligt.

Här kan man välja en sjurättersmeny eller plocka mellanstora rätter. Det gör vi. Årgångssillen av typen matjes är len efter ett år i sin lag. Den serveras med lök, sidfläsk och ett bollhav av små kulor iskall syrad grädde som ligger som hagel över sillen och väger upp sältan. Det bakade sprättägget är perfekt krämigt som en mjuk gryta tillsammans med kalixlöjrom som ger sälta, och potatis i form av spröda hemgjorda chips på toppen.

Den svenska traditionen avspeglas bland rätterna men köket överraskar med att ta oss till helt andra platser på världskartan som både Japan och Indien utan att det känns konstigt.

Kaninragun med bräss serveras i gulcurry och slänger mig fram och tillbaka mellan skolans höns i currysås och Indien. Mustig och rund i smaken.

En öppning till köket förstärker känslan av ett matrum och Anders Vendel, i egen hög person, sticker fram ansiktet då och då. Enligt myten kaxig och perfektionistisk in i minsta detalj. Jag tycker det låter som en utmärkt kung över ett kök. Ännu en stad ingår i imperiet.

Lund – hälsa på er nya ledare.

Han vill er väl.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro