ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Importgåsen vinner terräng på svenska matbord

Stockholm TT · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Någon exakt statistik finns inte, eftersom många av de gårdsslakterier som nu försvunnit inte fick sin slakt registrerad av myndigheterna. Men Jan Bang, som har ett stort gås- och ankslakteri i Arlöv utanför Malmö, har god överblick över denna traditionstyngda del av den svenska livsmedelsmarknaden. -Det är en tradition som håller på att ebba ut, säger han till TT. Visst äts det gås i höstmörkret, inte bara i Skåne utan runt om i landet. Men i år har Jan Bang bara kunnat förse grossisterna med 20 procent av vad de efterfrågat, berättar han för TT. Fastän de svenska gässen är dyrare är det många restauranger som egentligen skulle vilja ha svensk gås.

Nu vinner i stället den importerade gåsen terräng på den svenska marknaden. Stora exportländer är Frankrike och Tyskland. Även polska och ungerska gäss hamnar på de svenska matborden.

Enligt Bang är det många skånska gåsuppfödare som lagt av på senare år. Här har diskussionerna kring fågelinfluensan spelat stor roll, anser han.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro