ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inbördeskrig nära hos Helsingborgs nazister

Daniel Olsson · 29 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Uppgörelser om den rätta” nazistiska inriktningen

klar

Artikellänk är kopierad

HÖGEREXTREMIST. Ett regelrätt krig kan vara under uppsegling inom den nazistiska rörelsen sedan tre maskerade och beväpnade män trängt in i en lägenhet i Helsingborg och hotat en 21-årig högerextremist. Under pistolhot ska 21-åringen ha beordrats att stänga ner en lokal hemsida som männen ansåg representera en avvikande nazistisk inriktning.

Gärningsmännen pekas ut som aktiva i en konkurrerande nazistisk gruppering, den slutna militanta organisationen Svenska motståndsrörelsen. Bakgrunden ska vara en upptrappad konflikt som handlar om skilda uppfattningar vad gäller politiska arbetsmetoder och ideologi. Svenska motståndsrörelsens ledare Klas Lund har i en artikel på organisationens hemsida klassat anhängare av den konkurrerande riktningen som ”den  inre fienden”.

Enligt Helsingborgspolisens presstalesman Charley Nilsson har ingen anmälan kommit in om händelsen som beskrivs ingående på flera nazistiska hemsidor. I mitten av 90-talet blossade ett inbördeskrig upp inom den nazistiska rörelsen i Europa. Också i Sverige rapporterades fall. Svenska motståndsrörelsen ville i går inte kommentera händelsen i Helsingborg, men på organisationens hemsida beskrivs anklagelserna från övriga grupper som ”grov smutskastning som kampmetod”. 

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro