ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inbrotten ökar i landet

Peder Nääs Sundemyr & Leif Oldenburg · 30 Maj 2014
Uppdaterad 1 Jun 2014
Familjen Söderlinds bostad i Enebyberg länsades på värdesaker för 150 000 kronor – trots att väktare fanns på plats efter tio minuter.

Familjen Söderlinds bostad i Enebyberg länsades på värdesaker för 150 000 kronor – trots att väktare fanns på plats efter tio minuter. Foto: Lisa Mattisson


Efter flera års nedgång ökar bostadsinbrotten igen. Rolf Söderlind är en av tusentals drabbade hittills i år.

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige klaras cirka fyra procent av bostadsinbrotten upp, i Stockholms ligger siffran på tre procent.
I Sverige klaras cirka fyra procent av bostadsinbrotten upp, i Stockholms ligger siffran på tre procent.Foto: TT

Bostadsinbrotten i landet har under årets fyra första månader ökat med 12 procent jämfört med samma period förra året, enligt statistik från Brå. Ökningen sker efter flera års nedgång.

Rolf Söderlind är en av de drabbade. I slutet på februari i år lämnade han bostaden i Enebyberg för ett möte inne i Stockholm. Ett par timmar senare fick han meddelande från polisen om att det varit inbrott i hans hem.

– Larmet hade gått och väktare fanns på plats efter knappt tio minuter. Ändå lyckades tjuvarna få med sig hustruns smyckeskrin med vigselringar, resevaluta och pass, säger Rolf Söderlind.

Sammanlagt stals saker för över 150 000 kronor. Trots att huset var utrustat med dubbla lås och ett larm kopplat till rörelsesensorer lyckades tjuvarna genomföra inbrottet och undkomma. En kofot hade använts för att bryta upp dörren och larmet hade slitits ned från väggen.

– Man känner sig oskyddad. Tjuvarna kan inte ha haft lång tid på sig, men det räckte uppenbarligen, säger Rolf Söderlind.

Vid årsskiftet lades Stockholmspolisens särskilda insatsgrupp mot bostadsinbrott ned, ett beslut som fått kritik. Men Varg Gyllander, presschef på Stockholmspolisen, menar att ökningen av bostadsinbrott inte har något samband med nedläggningen av inbrottsgruppen.

– Det går inte att dra några sådana slutsatser. Jag vet att det finns många som är kritiska, men att avsluta insatser som den här för att senare starta upp dem igen är en del av arbetsmetoden. Även kriminella läser tidningarna och kan bli avskräckta, säger Varg Gyllander.

...men minskar i Västra Götaland

Samtidigt som inbrotten ökat i landet har de minskat med 12 procent i Västra Götaland.

Thomas Petersson, polisens verksamhetscontroller i Västra Götaland, menar att nedgången i länet kan kopplas till ett antal viktiga gripanden.

– Vi har haft lite flyt här den senaste tiden. Vi har lyckats låsa in en rejäl liga i Älvsborg, en person som gjort många inbrott i Skaraborg och en liga i Fyrbodal. Inbrott är i regel seriebrottslighet, när man väl får tag på de skyldiga kan det ge stora utslag i statistiken, säger Thomas Petersson.

”Polisen måste tänka i nya banor”

Magnus Lindgren, generalsekreterare i stiftelsen Tryggare Sverige och själv tidigare polis, är förvånad över att Stockholmspolisens särskilda insatsgrupp mot bostadsinbrott lades ner:

– Det var en väl fungerade verksamhet som dessutom visade bra resultat. Polisen måste lära sig tänka i nya banor, säger han.

I Sverige klaras cirka fyra procent av bostadsinbrotten upp, i Stockholms ligger siffran på tre procent.

– Utländska erfarenheter visar att det går att förbättra uppklarningsprocenten. Insatsgruppen var på god väg. Det är bara att beklaga att den lades ner, säger Magnus Lindgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Peder Nääs Sundemyr & Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro