ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inbrottstjuv länsade 20-tal källarförråd inför stambyte

Peter Löwendahl · 25 Feb 2013
Uppdaterad 25 Feb 2013
Inbrottstjuv länsade 20-tal källarförråd inför stambyte Sofie Svensson menar att de inte hade något val annat än att ställa ner sakerna i förrådet. De ska bo kvar i lägenheten under stambytet och den är för liten för att rymma allting plus dem själva.

Inbrottstjuv länsade 20-tal källarförråd inför stambyte Sofie Svensson menar att de inte hade något val annat än att ställa ner sakerna i förrådet. De ska bo kvar i lägenheten under stambytet och den är för liten för att rymma allting plus dem själva. Foto: Christina Blom


Sofie Svensson och hennes grannar fyllde källarförråden inför stambytet – då slog tjuven till. Drygt 20 förråd länsades. Utan att hemförsäkringen gäller.

klar

Artikellänk är kopierad

Inför stambytet uppmanades Sofie Svensson och hennes grannar att tömma vindsförråden. Av hyresvärden HSB erbjöds de plats i gemensam container, som skulle låsas kvällar och helger, men i övrigt vara öppen. Majoriteten grannar valde i stället att ställa sina saker i källarförråden. Som sedan tömdes av tjuvar.

– Vi blev av med arvegods, min bröllopsklänning, kläder, skor, cykel. Mina fioler har blivit sönderslagna, champagneglas, vinglas, säger Sofie Svensson.

Och för det mesta får hon inte ut något på försäkringen.

– Den gäller ju där, men inte för stöldbegärlig egendom, säger Peter Ek, produktutvecklare Folksam. 

Han uppmanar hyresgäster att fråga sitt försäkringsbolag vad som gäller och sedan ta diskussionen med hyresvärden tidigt i planeringen kring ett stambyte. Det finns dock inget krav i lagen på att hyresvärden ska ställa upp med säkra förråd, enligt Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen i Göteborg, 

– Rent juridiskt har de ingen skyldighet att erbjuda förvaring eller förråd någonstans. Men som hyresgäst kan man ändå ställa krav och säga jag vill ha ett annat utrymme som är säkert där bara jag har nyckel. Det är nog bra att vara lite tuff från början och ställa lite krav, säger hon. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro