ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inbrottstjuvarnas nya verktyg – din bostadsannons

Emma Kirkhoff · 8 Feb 2015
Uppdaterad 8 Feb 2015
Att ha mycket värdesaker i sin bostadsannons kan straffa sig.

Att ha mycket värdesaker i sin bostadsannons kan straffa sig. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Våra bostadsannonser har blivit hett villebråd för tjuvar runt om i landet. För när du letar efter ett nytt hem eller kanske bara lite inredningsinspiration är tjuvarna på jakt efter sitt nästa offer.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett försäkringsbolag har upptäckt att tjuvar ofta går på bostadsvisningar för att kartlägga objekten som de senare slår till mot, rapporterar SVT Nyheter.

– Vi ser ett mönster. Några dagar efter visningen har det blivit inbrott, säger Lars Silfverswärd vid försäkringsbolaget If, till SVT.

Enligt bolagets särskilda inbrottsgrupp tittar tjuvarna först på bostadsannonser på nätet. På så vis hittar de bostäder med mycket dyra värdesaker, som elektronik och smycken.

Sedan går de på visning för att lära sig mer om bostaden – till exempel var eventuella larm finns eller var de hittar den bästa flyktvägen.

–  Vi har fall där tjuvar har undvikit bottenvåningen och använt en stege för att gå in via det enda olarmade fönstret på övervåningen. Det är inget man kan se i annonserna på nätet utan de måste varit på plats och rekognoserat, säger Lars Silfverswärd, som rekommenderar att man tar bort dyra värdesaker när bostaden ska fotograferas för en annons.

Enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet anmäldes 22 400 inbrott i Sverige förra året – en ökning med sex procent jämför med året innan.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro