ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inbundna reaklipp

Caroline Engvall · 25 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Lena Garnold


Till mamman

klar

Artikellänk är kopierad

Dotter önskasKaterina Janouch (Inbunden. Piratförlaget. Rea på exempelvis Bokus: 63 kronor.)

Helena är trettioplussaren som gifter sig med Paul. De får en son, och när hon blir gravid nästa gång förväntar sig alla att de ska få en dotter. Helena blir näst intill besatt av könet på sitt ofödda barn och snurrar in sig i känslor som många känner igen sig i men som anses ytterst tabu och förbjudna. Ett mammamåste.

Till tonåringen

I en klass för sigCurtis Sittenfeld(Inbunden. Wahlström & Widstrand. Rea på exempelvis Ad Libris: 69 kronor.)

Hajpade 33-åriga Curtis Sittenfeld debuterade med ”I en klass för sig” (engelsk titel: ”Prep”) och for upp på amerikanska bästsäljarlistor direkt. Välförtjänt.

För visst är det alltid sliskigt spännande att glutta innanför de annars stängda dörrarna på ett internat, ungefär samma hatförtjusning som att läsa Hänt Extra. Man kan liksom inte låta bli att fortsätta bläddra.

Till pappa

Luftslottet som sprängdesStieg Larsson (Inbunden. Norstedts. Rea på exempelvis Internetbok­handeln: 89 kronor.)

Nej, man verkar inte kunna föra en normal svensk vardagsrumsdiskussion längre om man inte läst Stieg Larsson.

Men lugn, du behöver inte börja från början för att förstå. I mina ögon är trean, ”Luftslottet som sprängdes”, Stieg Larssons absoluta mästerverk, med tät spänning från sidan 1 (till skillnad från de föregående).

Till far- och morföräldrar

Mannen som dog som en laxMikael Niemi (Inbunden. Norstedts. Rea på exempelvis Internetbok­handeln: 65 kronor.)

Oh, Mikael Niemi är hysteriskt rolig på sitt småputtriga sätt. ”Mannen som dog som en lax” är en annorlunda och kniv­skarp deg av krimi­nalroman (där en äldre man, ja, dör som en lax) mixat med ett kärleksdrama som bara jäser sig allt större ju längre tanketid man får.

Jag älskar hans språklek­plats där orden får tumla runt och landa i en glad hög. Ett absolut läsmåste, speciellt för alla med rötter i norr.

Fynd i pocket

Äckligt om sexköp

Smuts Katarina Wennstam (Bonnier Pocket. Rea på Pocketshop: 48 kronor)

Om du bara ska läsa en svensk spänningsroman i vår bör det vara ”Smuts”. Kriminalreporterns researchspäckade och insatta storyer är ett slag rakt i solarplexus. När hon kollade fakta inför boken hittade hon sexköpare i sitt eget bostadsom­-råde – och ”Smuts” handlar om just det: vanliga män som köper sex. I det här fallet en topp­-advokat med en alldeles renputsad utsida. Äckligt men sträckläsningsvärt.

Superannorlunda om mutation

Tidsresenärens hustru Audrey Niffenegger (Storpocket. Bra Böcker. Rea på Ad Libris: 49 kronor)

Clare och Henry är gifta – men medan Clare lever som vi vanliga dödliga lider hennes make av en skum genetisk och högst ofrivillig mutation, som gör att han i ett fingerknäpp antingen kan råka bli gammal eller en yngre version av sig själv. Superannorlunda och fängslande (speciellt när man tillåtit sig själv att ryckas med i den skruvade handlingen).

Årets vackraste kompisskildring

Flyga drake Khaled Hosseini (Rea på Pocketshop: 46 kronor)

Man måste inte köpa dyra flyg­biljetter till Mellanöstern för att få en dos av långt borta. Khaled Hosseinis nu filmade ”Flyga drake” (”The kite runner”) är en billigare reapocketbiljett.

Historien från klasskillnadens Kabul, där Amir och Hassan leker ända in i vänskapsavgrunden tillsammans, är den vackraste kompisskildringen du kommer att läsa under den här bokrean. 

Befriande ärligt

El choco Markus Lutteman (Norstedts Pocket). (Rea på Pocketshop: 48 kronor)

Svenskar i fängelse utom­lands fascinerar, speciellt knarkhistorier, kanske för att vi tänker ”Bangkok Hilton”. Det här är den sanna historien om Jonas Andersson, ”El choco”, som suttit fängslad i Bolivia. Jonas säger rakt ut att han var en idiot som smugglade droger.

Det är befriande. Journalisten Markus Lutteman överdriver inte heller beskrivningen utan bekräftar hans historia att ingenting är som man tror.

Författarnas egna reatips

Hanna Wallsten, rea-aktuell med ”I närheten av solen”:”Jag rekommenderar ’Evangelium enligt Pilatus’ av Eric-Emmanuel Schmitt. Pilatus vet att han måste döma Jesus och försöker ta reda på vem och vad Jesus är. Det är deckare, kärlek och vardag i Jerusalem år 30. Boken går inte att lägga ifrån sig.”

Conny Palmkvist, rea-aktuell med ”Hejdå allihopa”:”Jag tipsar om ’Kärleken till Sofia Karlsson’ av Anders Paulrud. Allt som Anders Paulrud skrev var visserligen fantas­tiskt, men det här är en av mina favoriter. Språket är så sanslöst vackert att man vill läsa om den så fort man nått sista sidan.”

Katerina Janouch, rea-aktuell med ”Dotter önskas”:”Sjöwall–Wahlöö-boxen – underbart att få alla böckerna om Martin Beck på ett bräde. Sjöwall–Wahlöös deckare är sköna klassiker som man kan behålla själv eller ge bort i present.”

Nina Jansdotter, rea-aktuell med ”Ta makten över dina pengar”:”Jag tipsar om boken ’Kreativitet – det sjunde steget’ av Eva Sanner. En härlig bok om att leva det skapande livet. Utveckla din personlighet och ditt skapande hand i hand.”

Jonas Moström, rea-aktuell med ”Svart cirkel””Jag gillar ’En drink före kriget’ av Dennis Lehane. Hans debutbok om privatdetektiverna Kenzie och Gennaro är sans­löst spännande i hårdkokt stil. Humor med ironisk udd, briljanta metaforer och dialoger som luktar krutrök.”

Mons Kallentoft, pocketaktuell med ”Midvinterblod”:”Philip Roths ’Konspirationen mot Amerika’. Får han Nobelpriset? Vem vet. Stor samtida amerikansk litteratur.”

Camilla Läckberg, rea-aktuell med ”Olycksfågeln”:”Jag gillar ’Busters öron’ av Maria Ernestam, en otäck och vacker bok som stannar kvar länge, länge i minnet efter att man läst den.”

Hans-Olov Öberg, pocketaktuell med ”Klöver kungar”:”’Just one more thing’ – bio­grafin över ”Columbo”-skådespelaren Peter Falk. Klart att jag vill läsa mer om mannen som lärde tonåringen Hans-Olov två sanningar: ’Ingen är så smart som han själv tror’ och ’allt kommer fram’.”

Inger Jalakas, pocketaktuell med ”Den ryske mannen”:”Caipirinha med Döden” av Maria Ernestam. En välskriven skröna med ett angeläget budskap. Boken handlar om Erica, som blir brutalt dumpad av sin sambo Tom. Hon går hem och tröstar sig med storstädning och vin. Mitt i natten ringer det på dörren. Erica tror att det är Tom som ångrat sig. Men det är Döden, i full mundering inklusive lie – och utan närmare eftertanke släpper hon in honom …”

Danny Wattin, pocketaktuell med ”Vi ses i öknen”:”Doppler” av Erlend Loe. Berättelsen om hur den en gång skötsamme Doppler lämnar samhälle, jobb, fru, barn och barnprogram för att bosätta sig i skogen med en älg. En bok för dig som inte kan motstå platoniska kärlekshistorier mellan män och vilda men gulliga djur.”

Hallå där Johan Theorin

... bokreaaktuell med ”Skumtimmen”.

Varför ska man läsa din bok?– Jag kan ju inte lova att man kommer att gilla ”Skumtimmen”, men folk som inte är släkt eller bekanta med mig har berättat att de läste ut den på två dagar. Det är väl ett bra betyg?

Vem vill du helst ska läsa din bok?– Helst läsare som inte sträckläser utan som tar sig tid med en bok och gillar att lära känna personerna och miljöerna i den. Som inte läser bara för att komma fram till slutet, eller ännu värre: bläddrar fram dit och tjuvkikar.

Vad läser du själv just nu?– Jag har just läst ut Au­gustprisvinnaren Carl-Henning Wijkmarks bok ”Stundande natten”. En värdig och vacker roman om en mans sista dagar i livet.

Vad har du annars på gång just nu?– Jag är nästan klar med uppföljaren till ”Skumtimmen”, som ska heta ”Nattfåk” och som också utspelar sig på norra Öland, under vintern, när det är som mörkast och bistrast där.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro