ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inbyggd dator ska rädda liv i bränder

Ola Jacobsen · 14 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Rökdykare kan jobba mer effektivt med de nya ansiktsmaskerna.

Rökdykare kan jobba mer effektivt med de nya ansiktsmaskerna. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

En inbyggd processor i andningsmasken ska rädda livet på människor i brinnande hus. Filtrerar ut tal och skickar det alla i gruppen. ”Rökdykarna kommer att kunna jobba snabbare och bättre”

98–99 procent av alla världens processorer sitter inte i vanliga datorer. De sitter överallt. I avgassystemet på din bil, i ditt kyl­-skåp och i förpackningar. Det är processorer med egen inbyggd mjukvara som gör vår vardag och våra prylar smartare och arbetar i det dolda. De kallas för inbyggda system.

Interspiro har tagit fram en andningsmask med ett inbyggt kommunikationssystem för rök­-dykare.– Rökdykarna kommer att kunna koncentrera sig på uppgiften och känna sig tryggare under insatserna. Därigenom kommer de att kunna jobba snabbare och bättre. Målet är att öka chanserna att få tag i offren innan det är för sent, säger Roland Tschöp, utvecklingschef på Interspiro.

Systemet bygger på en mikrofon och en röstaktiverad mikroprocessor i andningsmasken. Systemet skiljer ut tal från andningsljud och andra störande ljud och sänder det till de övriga i rökdykargruppen.– Vi använder en egen kodning, så man kan inte lyssna av den om man inte vet kodningsalgoritmerna, säger Jacob Norrby, projektledare på konsultföretaget Prevas som har konstruerat systemet.

Genom att trycka på en knapp kan rökdykaren öppna en kanal direkt till räddningsledaren utanför. Med dagens system är det bara ledaren för gruppen som kan prata med insatsledaren.  Systemet använder tdma-teknik för att föra över talet. Det bygger på att man skickar många röster samtidigt i samma frekvensrymd. Det är samma teknik som används i gsm-nätet. – Anledningen är att alla kan prata samtidigt, det ska kännas som att stå bredvid varandra, säger Jacob Norrby.

Den tredje funktionen är en talförstärkare som kan användas för att prata med personer som hittas i brinnande hus. – I dag får de prata genom masken. Det är svårt att göra sig förstådd på det sättet. Nu förstärks i stället talet med en högtalare som sitter på utsidan av masken, säger Jacob Norrby.

Att utveckla för rökdykare har ställt andra krav än vanligt. – När vi utvecklar teknik vill vi skapa en massa funktioner, men brandmännen vill kunna arbeta, inte greja med funktioner. Utmaningen har varit att få röstaktiveringen att fungera bra utan att få med andningsljuden och andra ljud från omgivningen, säger Jacob Norrby.

En annan viktig aspekt har varit att få den nya hårdvaran att se ut som en integrerad del av masken. Och att hålla ner vikten. – Att lägga till saker som väger är inte populärt. Särskilt inte saker som ska bäras på huvudet, säger Jacob Norrby.

”Man vill känna sig trygg – inte bevakad”

 Två trender dominerar just nu marknaden för inbyggda system. Den ena är att extremt enkla och billiga processorer tar plats i allt fler saker.– En tydlig trend är att skapa funktionalitet genom att låta inbyggda system samarbeta. Var för sig behöver de inte ha så mycket intelligens. Men genom att koppla ihop dem i nätverk kan de bli intelligenta, säger Bertil Svensson, professor och programdirektör för Centrum för forskning om inbyggda system vid högskolan i Halmstad.

Den andra trenden är att alltmer kraftfulla processorer används i till exem­pel bilar för att sköta krävande funk­tioner som digital underhållning. Intels Atomprocessor är ett exem­pel på det. I dag finns den i över 400 olika inbyggda lösningar. Från smarta sjuk­hussängar till digital multimedia i bilar. För Intel ställer inbyggda system andra krav än när de bygger för pc-marknaden. – Processorer för inbygg­da system måste vara tillgängliga under många år. Ett system i en bil till exempel måste ju kunna servas under bilens livslängd, säger Jan Östling, teknikspecialist på Intel.

Dessutom måste processorerna kunna fungera i högre temperaturer än i den kontrollerade miljön i en pc eller i ett serverrum.

Men att konstruera hård­vara som är så liten som möjligt, drar minimalt med ström och kan kommunicera trådlöst är inte den största utmaningen. – Det är en svår uppgift att balansera säkerhet mot per­sonlig integritet. Framtiden handlar om osynlig teknik, det enda vi kommer att märka är de nya tjänsterna. Ett exempel är tråd­löst ihopkopplade inbyggda system som analyserar att vi mår bra och kan slå larm om vi inte gör det. Man vill känna sig trygg – inte bevakad, säger Bertil Svensson.  ola jacobsen

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro