ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Incidentberedskap till Gotland

TT · 4 Mar 2014
Uppdaterad 4 Mar 2014
” Det gjordes en felbedömning av Rysslands långsiktiga utveckling,” säger Folkpartiledaren Jan Björklund, och h ändelserna i Ukraina ökar argumenten för att Sverige bör gå med i Nato, anser han. På bild Rysslands president Vladimir Putin med militärstab under måndagen.

” Det gjordes en felbedömning av Rysslands långsiktiga utveckling,” säger Folkpartiledaren Jan Björklund, och h ändelserna i Ukraina ökar argumenten för att Sverige bör gå med i Nato, anser han. På bild Rysslands president Vladimir Putin med militärstab under måndagen. Foto: TT


Försvarsmakten har flyttat delar av den ordinarie incidentberedskapen till Gotland, med anledning av den ryska övningsverksamheten. Ryssland ska också ha gått med på att möta representanter från Nato.

klar

Artikellänk är kopierad

Helikopter över Gotland vid ett tidigare tillfälle.
Helikopter över Gotland vid ett tidigare tillfälle.Foto: TT

Italiens utrikesminister, Federica Mogherini, säger att hon blivit informerad om att Ryssland går med på att möta representanter från försvarsalliansen NATO. Det skriver Reuters. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att USA och EU inte är intresserade av att se en samlingsregering i Ukraina, eller av att reformer genomförs som kommer alla till del. Det skriver Reuters.

– Vi måste föra en dialog och vi kan inte utestänga någon. Vår position är klar och kommer inte att ändras, säger han via en tolk vid ett besök i Tunisien. Utrikesminister Carl Bildt vill avvakta med kommentarer till president Putins presskonferens tills han själv sett den och till efter utrikesnämnden i eftermiddag.

Men det är fel det Putin säger att det skett en grundlagsstridig kupp i Kiev, anser Bildt.

– Den gamla regeringen avgick, som bekant, och så bildade man en ny regering. Och den regeringen bildade man i enlighet med den regeringsbildningsprocess som finns i den ukrainska författningen och med ett mycket brett stöd i parlamentet.

– Det är en legitim och normal regering, säger Carl Bildt.

Tidigare under tisdagen meddelade det svenska försvaret att flyg ska flyttas till Gotland. ”På grund av den ökade flygverksamheten i närområdet, främst beroende på den ryska beredskapsövningen som nu pågår, har vi valt att just nu basera delar av den ordinarie incidentberedskapen på Gotland. På det sättet ökar vi förmågan till luftövervakning, vilket är helt normalt vid större övningar”, säger Göran Mårtensson, Försvarsmaktens insatschef, på Försvarsmaktens hemsida.

LÄS MER
Manifestation utanför ryska ambassaden i Stockholm

Enligt pressmeddelandet följer Försvarsmakten just nu utvecklingen i närområdet samt det som händer i Ukraina mycket noga.

– Det är inte första gången planen står på Gotland och det är en av de baser försvaret har till sitt förfogande för incidentberedskap. Mot bakgrund av vad som händer i Ukraina skulle jag säga att det vore snudd på tjänstefel att inte placera planen på Gotland just nu, säger militärstrategen Stefan Ring till TT.

Senast ett antal Gripenplan flyttades till Gotland var förra året då ryska bombplan övade i Östersjöområdet.

Att planen placeras på Gotland behöver inte betyda att de är i luften särskilt ofta, påpekar han.

– De blir färre starter och landningar än under en övning. Det är först när man misstänker eventuella kränkningar som planen går upp för att identifiera och vid behov avvisa.

►LÄS MER: Bildts Quisling-tweet väcker förvåning

Enligt Philip Simon, pressekreterare på Försvarsmakten, är det inte ovanligt att incidentflyg flyttas när det pågår stora militärövningar i närheten av Sverige.

– Det är helt normalt att vi vid sådana tillfällen flyttar fram incidentberedskapen, exempelvis till Gotland, för att underlätta luftövervakningen.

Men har inte hotbilden mot Sverige förändrats efter de senaste dagarnas händelser?

– Nej, det är inte vår bedömning.

Han vill inte säga mer om vad som flyttas till Gotland utom att det rör sig om ”ett antal Gripenplan”.

Vid en pressträff i riksdagen i morse sa Folkpartiledaren Jan Björklund att det inte räcker med att diskutera mer pengar till försvaret med anledning av Ukrainakrisen, anser 

– Det krävs ett doktrinskifte, säger han.

Det handlar om att gå tillbaka till de gamla doktrinen att försvara Sveriges gränser. Och det är Östersjön som bör stå i centrum. Det Ryssland i dag för i Ukraina kan lika väl ske i de Baltiska staterna, och då blir Gotland centralt, framhåller Björklund.

– Det var ett stort misstag av Persson-regeringen att lägga ned all försvarsförmåga på Gotland, säger han.

►LÄS MER: Reinfeldt: Rysslands agerande både förståeligt och förkastligt

Anledningen till att Björklund vill ha ett försvar på Gotland är ett scenario han ser framför sig att Ryssland, om man går in i de baltiska staterna, också ockuperar Gotland, för att förhindra att Nato får ett brohuvud. Frågan är hur troligt detta är.

– Men, man måste dimensionera brandkåren efter risken för brand, annars chansar man. Hur många trodde att Ryssland skulle gå in i Krim? Samma argument kan användas för Baltikum, säger Björklund.

Det har begåtts misstag i Sverige under omläggningen av försvaret, något som alla är delansvariga för, anser han.

– Det gjordes en felbedömning av Rysslands långsiktiga utveckling, säger Björklund.

Händelserna i Ukraina ökar argumenten för att Sverige bör gå med i Nato, anser han. 

– Jag hoppas att det här får fler att tänka efter, säger Björklund.

LÄS MER OM KRISEN:

Ryssland hotar stänga av elen på Krim

►Svenske Christer fast på Krim

►Krisen på Krim hotar svenska jobb

►Politiker vill höja beredskapen på Gotland

Islossning i samtal Putin-Merkel

Jan Eliasson på väg till Ukraina

►"Obehagligt" av Reinfeldt om Ukraina

►Här är de mest troliga scenarierna för Ukrainas framtid

►Ilska utanför ryska ambassaden i Stockholm

►Reinfeldt: Ukraina ska få ta eget ansvar

►Krisen ger oro inför paralympics

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro