ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Incidenten i tunnelbanan – det här har hänt

Valerie Kaspersen · 1 Feb 2019
Uppdaterad 2 Feb 2019
Polisen har dels inlett en förundersökning om våldsamt motstånd från kvinnans sida, men även en om tjänstefel från vakternas sida.

Polisen har dels inlett en förundersökning om våldsamt motstånd från kvinnans sida, men även en om tjänstefel från vakternas sida. Foto: Privat/ Skärmdump


Den senaste tiden har det rapporterats om flera fall av anklagelser om övervåld från ordningsvakter. Den senaste incidenten handlar om en gravid kvinna som avvisades under en biljettkontroll vid Hötorget i Stockholm. Det här vet vi.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad hände i tunnelbanan?

I filmen blir en gravid kvinna och hennes barn avvisade från tunnelbanevagnen av två vakter då kvinnan inte ska ha haft ett giltigt färdbevis. Enligt kvinnan själv hade hon ett färdbevis giltigt till 3 februari som hon hittade efter att hon hade fått sin bot, vilket hon berättade för Expressen

Vad ser man på filmen?Vakterna tar tag i kvinnans armar och för ut henne ur tunnelbanevagnen, medan en annan kvinna hjälper kvinnans barn ut. Barnet skriker och vakterna håller ner den gravida kvinnan mot en av bänkarna.

I ett av klippen ses kvinnan ligga på golvet i tunnelbanan med fem vakter runt sig.

Flera vittnen ber vakterna att släppa kvinnan som skriker.

Vem spred klippet?

Filmen spreds bland annat av aktivisten och författaren Lovette Jallow som driver instagramkonton action4humanity_se. Hon kritiserar vakternas agerande mot den gravida kvinnan och menar att det även handlar om rasism, då vakterna, enligt henne, pratade lugnt och sansat med de vita kvinnorna som försökte hjälpa kvinnan medan de använde övervåld mot den svarta kvinnan.

Vad anklagas ordningsvakterna för?

Enligt kvinnan, samt flera vittnen, använde vakterna övervåld när de avvisade den gravida kvinnan och hennes barn. Enligt vakterna ska kvinnan ha gjort kraftigt motstånd och tydligt visat att hon inte tänker betala tilläggsavgiften som vakterna gett henne.

Hur gick det för kvinnan?  

Kvinnan fick åka till sjukhuset efter incidenten då hon ska ha skadats i samband med händelsen. Enligt polisen ska hon ha ramlat i samband med det tumult som uppstod. Hon ska nu vara hemma och fostret ska må bra, berättar hon för Expressen, men uppger att hon har blåmärken över hela kroppen och mår dåligt över det som har hänt. 

Vad säger SL?

SL har upprättat en internutredning kring händelsen, men uppger för TT att de fortfarande har förtroende för vaktbolaget.

– Jag har förstått det som att det finns många mobilfilmer upplagda på det här som antyder att ordningsvakterna gått för hårt fram. Tyvärr är det i de här situationerna svårt att göra rimliga bedömningar. Det blir pressat. Uppenbarligen har det inte blivit rätt hela vägen här, säger Henrik Palmér, presskontakt på SL, till SVT.

Vilka reaktioner har filmen gett?

Filmen har fått stor spridning i sociala medier. Många uttrycker sympati för kvinnan och hennes barn och anklagar vakterna för att ha använt övervåld.

Andra menar att händelsen aldrig skulle ägt rum om kvinnan inte gjort motstånd.

Vad har hänt efter incidenten?

Polisen har dels inlett en förundersökning om våldsamt motstånd från kvinnans sida, men även en om tjänstefel från vakternas sida.

Två av de inblandade vakterna har tagits ur tjänst under utredningstiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro