ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Indien backar – inget straff för fejknyheter

Valerie Kaspersen · 4 Apr 2018
Uppdaterad 4 Apr 2018
Inget straff för fejknyheter i Indien.

Inget straff för fejknyheter i Indien. Foto: Unsplash


Bara 48 timmar efter att Indien gått ut med att straffa journalister som publicerar "fejknyheter" drar de tillbaka lagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Indiens regering meddelade under tisdagen att journalister som de anser publicerar “fejknyheter” kommer att straffas. Journalisterna skulle bland annat inte få tillgång till ackrediteringar för att bevaka regeringen.

“Det här är en stor attack mot pressfriheten”, skrev Shekhar Gupta, en politisk journalist i Indien, på Twitter.

Regeringen har inte uppgett varför de väljer att backa, men beslutet kom bara timmar efter att journalister och oppositionen kritiserade beslutet att straffa journalister, rapporterar CNN.

Indiens minister för information och media, Smriti Irani, gick ut på sociala medier och uppmanade journalister i landet att jobba tillsammans med regeringen och lämna in förslag på hur landet kan motverka fejknyheter.

Indien är inte först med att försöka få igenom straff för fejknyheter. Tidigare i veckan förbjöd Malaysia att sprida fejknyheter. Den som bryter mot lagen riskerar upp mot sex års fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro