ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Indiska kvinnor protesterar mot sexvåldet – genom att sova i parker

Alva Forsberg Fierro · 16 Apr 2015
Uppdaterad 16 Apr 2015
I projektet ”Meet To Sleep” möts kvinnor och sover i en park för att uppmärksamma kvinnors utsatthet.

I projektet ”Meet To Sleep” möts kvinnor och sover i en park för att uppmärksamma kvinnors utsatthet. Foto: Blank Noise


Genom att ta sig samma rätt som männen vill medlemmarna i gruppen Blank Noise visa hur utsatta indiska kvinnor är. I protest – sover de i en park.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter gängvåldtäkten i Dehli 2012 som slutade i en ung kvinnas död, har våld mot kvinnor blivit alltmer uppmärksammat i Indien och fler kämpar för att få samma rättigheter som män, skriver SVT.

Indiska män kan gå fritt i parker, umgås och sova utan att riskera att bli utsatta för våld. Kvinnor har det betydligt tuffare.

– Hoten varierar, allt från blickar till våldtäkt, säger Shilpa Gopal som är med i Blank Noise till SVT.

Nu vill kvinnorna ta tillbaka det offentliga rummet. Gruppen Blank Noise har därför startat projektet ”Meet To Sleep” där kvinnor möts och sover i en park i Bangalore.

– Jag har aldrig sett någon kvinna över huvud taget som sovit i en park, säger Vidji Chari som anslutit sig till eventet på Facebook.

Hon har aldrig vågat sova i en park tidigare och hon är långt ifrån ensam. Andra medlemmar berättar att de sällan vågar gå ut om kvällarna och en annan berättar att hon alltid bär med sig en kniv i fickan.

Blank Noise grundades av Jasmeen Patheja 2003 och var från början ett studentprojekt som syftade till att motverka gatutrakasserier. Nu har rörelsen spridit sig runtom i Indien och för Jasmeen Patheja är det en självklarhet att använda nya metoder för att uppmärksamma kvinnors utsatthet.

– Låt oss prova något nytt, låt oss sova i protest, säger hon.

Medlemmen Vidji Charin håller med.

– Om det är möjligt i andra delar av världen så varför inte här? Indien är ju ett underbart land, med fina platser där även kvinnor borde kunna vara trygga, säger Vidji Charin.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro