ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Infektionsexperten: Den här maten ska du inte köpa

Filip Häggberg · 12 Jan 2017
Uppdaterad 13 Jan 2017
Björn Olsen köper varken kött eller kyckling som inte är producerat i Sverige.

Björn Olsen köper varken kött eller kyckling som inte är producerat i Sverige. Foto: Mikael Wallerstedt/Linus Sundahl-Djef/TT


På grund av köttproduktionen i delar av världen har bakterier som antibiotika inte biter på nått Sverige. Professor Björn Olsen är expert på ämnet och uppmanar nu människor att sluta köpa vissa typer av mat.

klar

Artikellänk är kopierad

Den stora användningen av antibiotika inom djurhållningen odlar fram allt fler bakterier som är resistenta mot läkemedlet. Länder i Sydostasien är de största bovarna, berättar Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet.

– Där odlar de till exempel hajmal i så små dammar att de måste ösa på med antibiotika för att fiskarna ska överleva. Men det gäller inte bara hajmal, även tigerräkor, kyckling och djur som ger kött får en massa antibiotika under produktionen, säger han.

Tidigare har Sverige också använt sig av antibiotika i djurhållningen. Björn Olsen berättar att beslutet att sluta med det fick kritik, eftersom man trodde att det skulle stanna upp produktionen.

– Men sen gick det snabbt och Sverige kunde producera lika mycket kött som tidigare.

Bakterier som antibiotika inte biter på har nått vården i Sverige, men vi har klarat oss bättre än många andra länder – än så länge.

– I Grekland måste kvinnor som kommer in med urinvägsinfektion läggas in och behandlas, medan det fortfarande kan räcka med antibiotika i Sverige, säger Björn Olsen och fortsätter:

– Vi har fortfarande hyfsad koll här i Sverige, men vi kommer också att tappa kontrollen snart. De resistenta bakterierna blir fler och fler.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro