ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inflationen äter upp hela vår löneökning

Anders Göransson · 25 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Vi är vana att få det bättre och bättre. Men nu har det tagit stopp, visar en ny undersökning.Höjda löner och sänkt skatt äts upp av dyrare mat, bensin och räntor.Under det senaste året har matpriserna stigit med 6,8 procent, bensinpriset har gått upp med 1 krona och boräntan har stigit rejält. Nyhetsbyrån TT har med hjälp av Swedbank tagit fram siffror som visar hur detta slår för en typfamilj med två tonåringar och två vuxna i normala inkomst-lägen.Höjda löner och jobbavdrag ökade den disponibla inkomsten med 1 880 kronor. Men nästan hela ökningen raderas nu ut:• Matkostnaden per månad steg från 4 700 kronor till 5 020 kronor.• Höjd rörlig ränta på bolånet på 1,5 miljoner kostade familjen 1 200 kronor mer i månaden efter skatt.• Bensinkostnader steg med 160 kronor i månaden.Kvar av familjens inkomst-ökning: 200 kronor.I mars låg inflationen på 3,4 procent. Bortsett från en topp i december i fjol har den inte varit så hög på 15 år.

”Jag är absolut bekymrad”

Matpriserna äter upp löneökningen. Nu oroas allt fler av lågkonjunkturen.– Jag är absolut bekymrad, säger Kulane.Hon storhandlar på en stormarknad i Stockholm.– Jag åker hit eftersom priserna är vettiga. Jag tänker mycket på vad jag kan och inte kan köpa, säger hon.Bland annat är hon sugen på att köpa ett nytt hus, men tänker avvakta för att se vad som händer.Även fyrabarnsmamman och sjuksköterskan Lisbeth Friman, 44, är och storhandlar. Hon och hennes familj har varit återhållsamma. Trots att de är sex stycken har de ingen bil utan åker kollektivt. – Man vet att det går upp och ner i ekonomin, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro