ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Influensa slår till värre än vanligt

Amanda Lindberg · 22 Feb 2012
Uppdaterad 22 Feb 2012
Feber och hosta, kanske är det  influensa. 

Feber och hosta, kanske är det  influensa.  Foto: LÄSARBILD/Joakim


Andelen influensasmittade är på väg mot samma nivå som under rekord-säsongen för tre år sedan. – Det ser ut att bli ett tufft år, säger statsepidemiolog Annika Linde.

klar

Artikellänk är kopierad

På Anakins förskola härjar många  olika sjukdomar.  foto:
På Anakins förskola härjar många  olika sjukdomar. foto:Foto: LÄSARBILD/Marika Sanborn
På den här förskolan sprids magsjuka,  löss och feber.
På den här förskolan sprids magsjuka,  löss och feber.Foto: LÄSARBILD/Micke Blomberg
Femårige Anakin fick vara hemma från förskolan i en vecka på grund av influensan. Mamma Marika Sanborn smittades själv när hon vårdade sonen.
Femårige Anakin fick vara hemma från förskolan i en vecka på grund av influensan. Mamma Marika Sanborn smittades själv när hon vårdade sonen.Foto: Christina Blom

Influensasäsongen är på väg att bli värre än på flera år. Bara under vecka sex rapporterades 190 nya fall av influensa in till Smittskyddsinstitutet, SMI, vilket var 73 fler fall än veckan före. Det har också skett en kraftig ökning av antalet frågor om influensan på Vårdguiden.se och samtal om febriga barn till sjukvårdsupplysningen.

– Det är ett väldigt säkert tecken på att vi har en influensasäsong, säger Annika Linde, statsepidemiolog på SMI. 

I fjol drabbades relativt få, som mest 3 av 100 000 personer. Nu är andelen redan uppe i det dubbla, trots att säsongen precis tagit fart, visar statistik från SMI. Under rekordsäsongen för tre år sedan insjuknade som mest 8 av 100 000 personer. 

– Influensan är fortfarande på uppgång och man kan inte säga när det kommer att vända. Kanske stiger det i ytterligare en eller två veckor för att sedan gå ner igen, säger Annika Linde.

Det är skolbarn mellan 5 och 17 år som löper störst risk att smittas, följt av deras föräldrar. Äldre tillhör en riskgrupp.

Nästan hela Anakins familj blev sjuk

För femårige Anakin kom influensan plötsligt. Den varade i en vecka för att sedan försvinna lika plötsligt igen.

– Det var som att tända och släcka en lampa. Han blev sjuk på måndagseftermiddagen och tillfrisknade under helgen, säger mamma Marika Sanborn.

Flera i familjen har haft influensa under året. Först ut var Anakins pappa och Marika Sanborn smittades själv när hon var hemma med sonen. Ett av Anakins äldre syskon har också drabbats.

– Det är bara de två äldsta som klarat sig hittills, säger Marika Sanborn.

En whiteboardtavla på Anakins förskola i Gamlestaden i Göteborg varnar för sjukdomstider. Föräldrarna uppmanas att tvätta händerna ofta och använda handsprit. Och just runt influensatider är Marika extra vaksam med hygienen.

– Jag försöker även var noga med att byta kläder ofta och inte låta honom gå med samma kläder två dagar i rad. Jag är livrädd för maginfluensan.

klar

Artikellänk är kopierad

Amanda Lindberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro