ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Influensan är här – så kan du skydda dig

Josefin Svenberg · 18 Okt 2012
Uppdaterad 18 Okt 2012
Influensan är här – så kan du skydda dig Årets influensatopp förväntas komma först efter årsskiftet, men Smittskyddsinstitutet rekommenderar att man börjar  vara försiktig redan nu. Som till exempel genom att sköta sin handhygien ordentligt. 

Influensan är här – så kan du skydda dig Årets influensatopp förväntas komma först efter årsskiftet, men Smittskyddsinstitutet rekommenderar att man börjar  vara försiktig redan nu. Som till exempel genom att sköta sin handhygien ordentligt.  Foto: Scanpix


Säsongens första influensa-diagnoser har redan ställts. Influensatoppen väntas inte förrän tidigast till jul, men Smittskyddsinstitutet uppmanar svenskarna att vidta försiktighets-åtgärder.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra veckan publicerade Smittskyddsinstitutet säsongens första influensarapport, där man konstaterade att aktiviteten ännu är låg i Sverige.

– De första diagnoserna har redan ställts, men det har ännu inte börjat sprida sig på allvar vad vi vet, säger statsepidemiolog Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

Den stora spridningen av influensa brukar som tidigast komma till jul, men vanligtvis dröjer det till februari innan den riktiga toppen kommer.

– Men det är ändå bra att vara noga med handhygienen och vidta de åtgärder som vi rekommenderar, särskilt när hösten börjar. Oavsett om det kommer influensa eller inte så dyker det alltid upp olika förkylningsvirus, säger Annika Linde.

Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsen rekommenderar alla som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig senast under november månad. Riskgrupper är bland annat personer över 65 år, barn med flerfunktionshinder, gravida som inte vaccinerades mot svininfluensan 2009–2010 och personer med kronisk hjärt- eller lungsjukdom.

Läget just nu för olika sjukdomar

Influensa

De senaste veckorna har endast ett fåtal fall av säsongsinfluensa A (H3N2) rapporterats i Sverige. I september rapporterades även två fall av influensa B från Stockholm och Västra Götaland, samt ett fall av svininfluensa (H1N1), från Stockholm. Enligt ECDC:s senaste rapport är influensaaktiviteten på norra halvklotet låg och på södra har den klingat av, förutom i Nicaragua, Indien och Thailand.

Vinterkräksjuka

Ett större utbrott har rapporterats de senaste veckorna, enligt den senaste calicivirusrapporten från Smittskyddsinstitutet. Den visar dock att antalet fall generellt sett ligger på en låg nivå, vilket är väntat för årstiden. Fallen som har rapporterats kommer bland annat från Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Antalet kräkrelaterade sökningar på Vårdguiden.se ligger på en normal nivå.

Kikhosta

Smittskyddsinstitutet gick ut i förra veckan och varnade för en ökad risk för kikhosta i Sverige, efter att länder som Storbritannien och Danmark rapporterat om utbrott och en kraftig ökning av antalet fall. Smittskyddsinstitutet menar att även vi i Sverige måste vara uppmärksamma på kikhosta vid långvarig eller besvärlig hosta hos barn och vuxna – även i avsaknad av klassiska symtom. Källa: Smittskyddsinstitutet

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro