ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Influensan slår hårt mot barnen

John Lindblom · 2 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya influensan drabbar många Stockholmsbarn hårt.Av samtliga 129 smittade stockholmare som lagts in på sjukhus är 30 procent barn under tio år.

Intensivvårdsbehovet bland de inlagda barnen har varierat, men i minst ett fall har respiratorbehandling krävts.– Mycket intressant med nya siffror som visar att den nya influensan kräver allt mer resurser. Ett enda inlagt barn kräver stor personalstyrka, säger Johan Carlson, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet.

De färska siffrorna över inlagda Stockholmspatienter som smittats av den nya influensan kommer från landstingets smittskyddsenhet. Sedan det första bekräftade Stockholmsfallet i april i år har siffran nu stigit till 1 085 bekräftade fall. Nästan 10 procent, 129, av dessa har alltså behövts läggas in.

Av de 129 inskrivna inflensaspatienterna i Stockholms län är 39 barn under tio år. Vissa av dem har tvingats till flera veckors sjukhusvistelse för att tillfriskna.

Att barn, med sämre immunförsvar än andra åldersgrupper, tillhör riskgrupperna för svininfluensan är inget nytt. Men på smittskyddsenheten är man ändå förvånad över den höga andelen svårt influensasjuka barn.– Att nästan var tredje inlagd är under tio år är anmärkningsvärt, säger epidemiolog Birgitta de Jong.

Denna vecka kommer Stockholms skolbarn att influensavaccineras. De barn med hjärtsjukdomar och andra riskklassade sjukdomar har redan vaccinerats.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro