ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Influensatopp väntas snart

TT · 10 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Inom ett par veckor väntas svininfluensan A/H1N1 nå sin spridningstopp i Sverige.- Tiden är sannolikt relativt kort innan vi börjar att se de första toppnoteringarna, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet under ett seminarium om pandemin arrangerat av tidningen Dagens Medicin.

Hon säger att smittspridningen hittills verkar ha en något långsammare takt än man väntat, jämfört med kurvor från Nya Zeeland. I det landet, som liknar Sverige sett till befolkningstäthet, smittades totalt cirka 11 procent av befolkningen.- Det är långt mindre än vi hade trott, säger Annika Linde, men tillägger att en andra och kanske större smittovåg sannolikt kommer till våren.

Baserat på siffrorna från Nya Zeeland beräknas cirka 35 svenskar dö i den nya influensan och cirka 90 invånare av 100 000 beräknas drabbas av sjukdom som kräver intensivvård.- Det är som med väderprognoser, de kan slå fel! Men som det ser ut nu väntar vi oss en ganska liten topp men de unga vuxna kommer att drabbas hårdast.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro