ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inför fotbolls-VM: Prostituerade i Brasilien får gratis engelskakurser

Matilda Bjerlöw · 9 Jan 2013
Uppdaterad 10 Jan 2013
En prostituerad kvinna väntar på kunder i Rio de Janeiro. Drygt 40 mil norrut, i Belo Horizonte, ska prostituerade nu få gratis engelskakurser för att förbereda sig inför fotbolls-VM 2014.

En prostituerad kvinna väntar på kunder i Rio de Janeiro. Drygt 40 mil norrut, i Belo Horizonte, ska prostituerade nu få gratis engelskakurser för att förbereda sig inför fotbolls-VM 2014.


Det är inte bara taxichaufförer och servitörer som ska fräscha upp sin engelska inför fotbolls-VM 2014 i Brasilien. Nu ska prostituerade få gratis språkkurser – för att de ska förstå kundernas önskemål och fetischer bättre.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är första gången på 64 år som Brasilien anordnar fotbolls-VM, och landet kommer att slå på stort för att de hundratusentals fansen ska känna sig välkomna. I mars sätter sig 300 gatflickor i skolbänken, för att slipa på sina engelskakunskaper. – Många branscher i den privata sektorn förbereder sig och sina anställda för Fotbolls-VM, och tja, detta är också ett yrke, säger Cida Viera till CNN. Hon är ordförande i den regionala organisationen Associação de prostituição i staden Belo Horizonte, en av de 12 städer där VM ska hållas, och det är de som planerar språkkurserna.

Hittills har 20 prostituerade anmält sig, men Cida Viera räknar alltså med att minst 300 kommer att ansluta när det väl drar i gång. – Engelska kommer att vara mycket viktigt för att kunna kommunicera med kunderna under VM. De måste lära sig att ta fram finansiella avtal men också kunna använda ett mer speciellt vokabulär med sensuella ord och fetischer, förklarar hon.

Prostitution är lagligt i Brasilien (men inte sexuell exploatering och koppleri) och föreningen brukar erbjuda liknande gratisalternativ, med då har det oftast handlat om hälsa och sjukvård där läkare går med på att hjälpa gatflickorna gratis. 

Det här är inte första gången som prostituerade hamnar i rampljuset i samband med fotbolls-VM. Inför VM i Sydafrika 2010 fördes en livlig debatt, då den fackliga organisationen Cosatu gick ut med att de ville legalisera prostitution. "Spridningen av sexarbete ska ses som en del av en bredare kampanj för arbetstillfällen och bekämpandet av fattigdom", löd argumentet. I samma veva hamnade parlamentarikern George Lekgetho i blåsväder efter detta uttalande, som han senare bad om ursäkt för: – Vi har så många våldtäkter eftersom folk inte har tillgång till dem (kvinnorna).

Nu blev det ingen legalisering i Sydafrika, men ändå fraktades omkring 40 000 utländska kvinnor dit från olika länder för att tillfredsställa besökare. Frivilligorganisationer svarade med att dela ut kondomer i alla arenastäder – något som förhoppningsvis kommer att ske även i Brasilien.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro