ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inför inte ett tredje kön – avskaffa det helt

metro · 31 Jul 2015
Uppdaterad 20 Aug 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Transkvinnan och kulturjournalisten Maria Ramnehill sågar förslaget att införa ett tredje juridiskt kön för de som inte vill definiera sig som man eller kvinna och vill i stället avskaffa kön helt i samhället ögon. I första filmen om Crocodile Dundee möter han en transperson på en bar i New York. I ett övergrepp som ska vara ”humor” tar han henne mellan benen för att kontrollera om hon ”är kvinna”. Varken Crocodile Dundee eller tullpersonalen på Arlanda har den rätten.

Transrörelsen har gått framåt de senaste åren. Synligheten har ökat, både här och internationellt och viktiga frågor har debatterats. Förslaget om ett tredje juridisk kön för transpersoner riskerar att skapa eń undantagskategori. Det bevarar den patriarkala idénom två separata kön. Att helt avskaffa juridiskt kön och könade personnummer löser alla problem som ett tredje kön är tänkt att lösa. ► LÄS MER: Gaytidningens chef: Tufft att vara avvikande i Sverige

Juridiskt kön bestämmer hur mäns och kvinnors kroppar får se ut. Matchar ditt utseende inte ditt juridiska kön kanske du inte får hämta ut pengar eller ditt paket. Risken finns att du får vända hem i passkontrollen på utlandsresan. När pass eller ID avslöjar dig som trans finns alltid risken för trakasserier. Att någon har ändrat juridiskt kön betyder inte heller att den slipper undan: alla passerar inte regelbundet, och nästan ingen passerar jämt. 

En aktuell utredning föreslår att könstillhörighetslagen inte ska kräva tillstånd av Socialstyrelsens specialdomstol för att ändra juridiskt kön, men kravet kvarstår för könsoperationer. Vem som har vagina och vem som har penis är tydligen något staten vill bestämma över.

Historiskt har juridiskt kön använts för att förvägra kvinnor rösträtt, ägande- och arvsrätt, förbjuda samkönat sex och äktenskap och tvångssterilisera transpersoner. I Sverige opererar vi intersexuella barn utan samtyckte när naturen inte passar vår könsmodell. Minst en procent av mänskligheten är intersex, det vill säga när kropen inte är entydigt “manlig” eller “kvinnlig”, men antagligen är andelen som inte har det linjära kön vi lärt oss om i skolbiologin högre. ► LÄS MER: Släpp fascinationen för transpersoner

De kroppsliga tecken vi i vardagen ser som kön är så mycket ytligare än vad vissa transignoranta debattörer tror. Bröst, skägg, kroppsbehåring med mera förändras snabbt med hormonbehandling. Är du ciskvinna (motsats till trans) kan du mycket väl ha en XY-kromosomer och ändå vara fertil. Naturen kan inte pressas in i de lagstiftade könen.

Juridiskt kön tvingar transpersoner att förklara sig för myndigheter med rätten att kontrollera vad som finns i dina byxor. Det bekräftar myndigheters och privatpersoners tanke om två separata kön i lagen. Så länge iden om två separata kön finns kvar kan vården ställa krav på transpersoners könsroll och könsidentitet som inte har något att göra med vad vi vill förändra med våra kroppar.

Att ändra juridiskt kön är ett undantag som vissa transpersoner tillåts i toleransens namn. Ett tredje juridiskt kön förändrar inte det: bevakningen av könade kroppar fortsätter så länge juridiskt kön finns kvar. Målet för transrörelsen får inte vara tolerans, målet måste vara normalisering. Vi måste avskaffa trans och cis som samhälleliga kategorier och dit kommer vi inte utan att avskaffa juridiskt kön.

Maria Ramnehill, kulturjournalist

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro