ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inför köttskatt och förbjud pälsdjursuppfödning

Metro · 11 Dec 2015
Uppdaterad 11 Dec 2015

Foto: Montage/TT/Privat


Att äta kött har alltid varit normen i det moderna svenska samhället. Men något håller på att hända med folks inställning till djur. Problemet är att politikerna bromsar utvecklingen mot ett djuretiskt Sverige, skriver Ludvig Lindström, ordförande i Global Happiness Organization.

klar

Artikellänk är kopierad

​I vårt moderna svenska samhälle har konsumtion av kött och andra animalier alltid varit normen. Inte heller utnyttjandet av djur i laboratorier, på pälsdjursfarmer, i djurparker eller på cirkusar har ifrågasatts av speciellt många. Den svenska allmänhetens syn på djur som produkter håller dock på att förändras helt. Problemet är att de som sitter vid makten bromsar utvecklingen mot ett djuretiskt Sverige.

► LÄS MER: "Rasism och köttätande går hand i hand"

Den senaste tiden har havredryckstillverkaren Oatly satt svensk mjölkindustri i gungning. För bara några dagar sedan meddelade hamburgerkedjan Max att man femdubblar sitt vegetariska utbud och vd:n är öppet kritisk till den köttindustri man själv är en del av. Det här är ett par exempel på hur svenska företag nu börjat ställa om till konsumenters mer djur- och klimatvänliga efterfrågan.

På bara ett årtionde har vi sett en extrem ökning i antalet vegetarianer och veganer i Sverige. Enligt en undersökning från Demoskop förra året har var tionde svensk nu helt gått över till en vegetarisk eller vegansk kost. Faktum är att vi lever i en tid som skulle kunna utgöra en brytpunkt till den kanske största etiska omvälvning som det svenska samhället någonsin har genomgått. En studie vid Social Cognitive Networks Academic Research Center i New York, visar nämligen att om bara tio procent av befolkningen har en viss övertygelse, kommer deras övertygelse väldigt snart att antas av majoriteten. Inom en snar framtid kommer vi med största sannolikhet att inkludera ickemänskliga djur i vår omsorgscirkel. Det stora problemet är de svenska politikerna som inte riktigt hängt med i utvecklingen.

I en internationell jämförelse är Sverige inte längre ett djur­etiskt föregångsland. Pälsdjursfarmning är förbjudet i bland annat Storbritannien, Kroatien, och Österrike. I länder som Bolivia och Bosnien-Hercegovina finns ett totalförbud mot djur på cirkusar. I Norge finns en skyldighet att hjälpa ett skadat djur när man hittar ett sådant, vare sig det är vilt eller ett husdjur. I Sverige betraktas upphittade djur som hittegods. En av orsakerna till att Sverige de senaste decennierna halkat efter är att de svenska regeringarna, både de borgerliga och de rödgröna, inte i tillräckligt hög grad prioriterat djurs välfärd. Djur­­skyddsmyndigheten har lagts ner, djurskyddskontrollerna har försämrats år efter år och ingen har orkat eller velat genomdriva en avveckling av pälsdjursuppfödningen. Detta trots att ett flertal utredningar och studier visar att den står i strid med svensk djurskyddslagstiftning och att en kraftig majoritet av svenska folket vill avveckla.

► LÄS MER: "Det lagas för mycket kött i tv, SVT"

Det är hög tid för regering och riksdag att nu gå i bräschen för det djuretiskt hållbara samhället. På kort sikt kan det innebära att öka incitamenten för folk att handla mer djurvänligt, till exempel i form av en köttskatt, skattelättnader för frukt och grönt och slopade subventioner för animaliska produkter. Pälsdjursuppfödning bör avvecklas och förbjudas. På längre sikt måste det till lagar som helt förbjuder utnyttjande eller dödande av djur, såvida det inte ligger i djurets eget intresse.

Ludvig Lindström

Djurrättsaktivist och ordförande i Global Happiness Organization

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro