ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inga barn i Sverige ska tvingas vara gifta

Metro · 16 Feb 2016
Uppdaterad 16 Feb 2016

Foto: All Over Press/Riksdagen


Både barn- och tvångsäktenskap är olagliga i Sverige. Trots det får asylsökande flickor, som är gifta sedan tidigare, bo tillsammans med sina män när de kommer till Sverige. Många unga i svenska förorter upplever också att deras föräldrar lägger sig i vem de ska gifta sig med. Det är oacceptabelt, skriver Amineh Kakabaveh, ordförande i föreningen Varken hora eller kuvad.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige är ett land som på många sätt erbjuder en unik frihet för individen. Men den friheten gäller inte alla och inte överallt. Det blir tydligt när vi ser på den studie som vår antirasistiska och förortsfeministiska förening Varken hora eller kuvad gjort i olika Stockholmsförorter. I studien deltog 1 100 ungdomar mellan 12 och 18 år på frivillig basis.

I studien uppger 65 procent av ungdomarna att deras föräldrar har börjat diskutera giftermål med dem redan. Man ska då alltså ha i minnet att majoriteten av de ungdomar som deltagit i vår studie inte är myndiga ännu. Vår studie visar också att 20 procent svarar att det är upp till föräldrarna vem de ska gifta sig med. I vår undersökning ställer vi också frågan om de får ha ett förhållande med någon som inte har samma etniska bakgrund som de själva. Endast 6 procent får det, medan 61,6 procent uppger att de inte får eller helst inte bör. 

►LÄS MER: Hon giftes bort mot sin vilja: ”Vi får inte vara fega i Sverige”

I den kvantitativa delen av studien deltog vuxna i åldrarna 19-55. Bland dessa var det tydligt att både kvinnorna och männen saknar möjlighet att välja en partner med annan etnisk bakgrund. Många lever i arrangerade äktenskap. Det är tydligt att både mäns och kvinnors frihet inte gäller alla, heller bland myndiga personer.

Barnäktenskap och tvångsäktenskap förekommer i större delen av världen och bygger på tradition, ekonomi och religion. I vissa länder finns lagstiftning som tillåter barnäktenskap redan från 9 års ålder. Barnäktenskap och tvångsäktenskap är en del av hederskulturen. Enligt den utredning som gjordes av Carin Götblad 2014 lever 100 000 ungdomar i en hederskontext. Samtidigt är det viktigt att poängtera att hederskulturen inte har nationsgränser eller religionsgränser, det är ett globalt problem grundat på traditionella sedvänjor som bygger på patriarkala värderingar.

Det är av största vikt att regeringen täpper till de kryphål som finns i lagen som förbjuder barnäktenskap, men rättssystemet måste också se till att lagen följs. Som det nu ser ut finns möjlighet för barn som kommer till Sverige och redan är gifta att fortsätta vara det. Att konstatera att detta strider mot FN:s barnkonvention är ingen konst. Vi skulle även vilja se en strängare lagstiftning kring tvångsäktenskap och arrangerade äktenskap – men implementeringen av lagen är viktig.

►LÄS MER: Var tredje ung med utländsk bakgrund får inte välja partner

Tyvärr görs bedömningar gällande barnäktenskap nu godtyckligt från kommun till kommun runt om i Sverige när flyktingar kommer för att söka asyl. I vissa fall placeras barn under 18 år, främst flickor, med sin lagvigda man från hemlandet. Vi menar att det bör komma nationella riktlinjer som förbjuder ett sådant agerande från kommunernas sida. Ett barn under 18 år är ett barn oavsett varifrån de kommer. De har rätt till sin frihet!

Frågan är om nästa omfattande utredning kommer att visa att de siffror Götblad presenterade 2014 har stigit med tiotusentals ungdomar som diskrimineras i hederns namn. Har Sverige råd att inte agera mot kyskhets- och hederskulturen? Regeringens semantiska feminism måste gälla även förorternas fickor och kvinnor.

Vi är övertygade om att priset för politikernas och myndigheternas passivitet kommer bli högt för samhället, men det är inget i jämförelse med det pris ungdomar i Sverige idag betalar för den passiviteten.

Amineh Kakabaveh

Ordförande Varken hora eller kuvad

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro