ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inga bevis för att tuff knarkpolitik fungerar

TT · 6 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det saknas bevis för att den restriktiva svenska narkotikapolitiken är mer effektiv än andra metoder, konstaterar Folkhälsoinstitutet — men ställer sig ändå bakom politiken.

Det är "slående i vilken liten utsträckning" narkotikapolitik baseras på vetenskap, skriver institutet i en 350-sidig kunskapsöversikt som TT läst, och som offentliggörs på måndagen.I motsats till alkoholpolitik är narkotikapolitik i stor utsträckning ett vitt fält på kartan. Resurser har inte satsats.- Det är märkligt, eftersom det är en sådan het potatis i debatten, säger rapportredaktören och forskaren Sven Andréasson till TT.

Beslut måste fattas

Sålunda finns "stora kunskapsluckor" kring hur missbruk sprids, och hur missbruk ska brytas. Omfattningen av missbruket är också dåligt belyst. Till och med den mest grundläggande frågan, om det är bra eller dåligt att narkotika är kriminaliserad, saknar tillfredsställande svar.Trots detta är det "uppenbart" att den svenska politiken har effekt, enligt rapporten.- Ja, man måste förhålla sig till det underlag som ändå finns. Beslut måste ju fattas. Vi skulle ju kunna vara purister och säga att det inte finns några bevis för någonting, men då skulle besluten fattas på helt andra grunder, säger Andréasson.Stödet som institutet nu ändå hittar vilar mycket på iakttagelsen att svenska ungdomar, såvitt känt, knarkar mindre än sina europeiska kamrater. På vilket vis den svenska politiken kan tänkas ligga bakom situationen utvecklas i ett kapitel av kriminologiprofessorn Johannes Knutsson och sociologen Håkan Leifman.

Fortsatt lågt pris

Hypotesen lyder att narkotikabruket påverkas av tillgängligheten, som i sin tur styrs av priset. Sveriges väg med mycket restriktiv lagstiftning och stora polissatsningar har lyckats "höja priset" tillräckligt, enligt argumentationen.Detta konstateras trots att polis och tull vare sig har kunnat stoppa inflödet eller nämnvärt höja priset på varorna.Samtidigt avfärdas möjligheten att åstadkomma "prishöjningar" på andra vis, exempelvis genom reglering och beskattning, eftersom där "saknas evidens".Vilket som är mest effektivt, eller var en eventuell brytpunkt mellan metoderna finns, är det ingen som vet, enligt Folkhälsoinstitutet, som därför tvingas luta sig mot antaganden om att legalisering eller avkriminalisering "sannolikt" skulle öka bruket.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro