ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inga genvägar för teknikstudenterna

Anita Andersson Stenfors · 6 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
På en gång när terminen startar bör man sätta igång att plugga.

På en gång när terminen startar bör man sätta igång att plugga. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Tekniska studier på högre nivå kräver arbete, utan genvägar. Skjut inte upp arbetet utan gör som de smartaste studenterna – lär dig effektiv studieteknik. Även den duktigaste student kan stupa på högskolan. Insikten att även ”jag”, som aldrig tidigare behövt plugga, nu måste göra det kan komma som en kalldusch. Den som haft lätt att lära sig i grund– och gymnasieskolan har inte behövt utveckla en studieteknik.

Men utan studieteknik kan det bli svårare att klara högre utbildning. I vissa fall kan medelmåttiga studenter till och med klara högre studier bättre än de med naturligt läshuvud. För medelmåttorna har tvingats lära sig hur man ska plugga effektivt. På högre tekniska utbildningar krävs både disciplin och färdigheter i studieteknik av alla studenter.

Ingmar Andersson, studievägledare i Örnsköldsvik och egen företagare, är en av de personer som brinner för denna fråga. För det finns så mycket att göra och det finns så mycken kunskap att sprida.Fyra dagar i veckan arbetar Ingmar Andersson åt komvux, en dag i veckan far han landet runt och håller föreläsningar, introducerar ett nytt tänkande, ger handgripliga råd i studie- och lästeknik och säljer sitt eget IT-baserade studiematerial.

Ingmar Anderssons allmänna råd är att förstå att högre studier är ett arbete som måste utföras. Direkt när terminen börjar, skjut inte upp detta arbete, hitta inte på undanflykter. De flesta känner sig vilsna i början, men våga prata med andra, skaffa pluggkompisar.

Först gäller det att skaffa sig en överblick över kursen, litteraturen och boken. Sätta sig in i vad det handlar om. Inte tänka att det är fusk att läsa facit först eller att läsa bakifrån för att få reda på vem som egentligen är mördaren i deckaren. För facklitteratur gäller andra regler än skönlitteratur. Sedan ska man förbereda sig, läsa på före föreläsningen och repetera gymnasiekurserna, särskilt mattekurserna. Och få fart på engelskan, sätt i gång och läs skönlitteratur, för att få i gång processen med att läsa på engelska.

klar

Artikellänk är kopierad

Anita Andersson Stenfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro