ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inga kvinnor nominerades till seriepris – arrangören backar efter kritik

Ida Gustafsson · 12 Jan 2016
Uppdaterad 12 Jan 2016
Seriefestivalen nominerade bara män till hederspriset, men efter kritik från franska nätverket Serietecknare mot sexism, där svenska Joanna Hellgren är medlem, backade arrangören och gjorde om nomineringsprocessen. 

Seriefestivalen nominerade bara män till hederspriset, men efter kritik från franska nätverket Serietecknare mot sexism, där svenska Joanna Hellgren är medlem, backade arrangören och gjorde om nomineringsprocessen.  Foto: Anna Lundell/Alamy


Den franska seriefestivalen nominerade inte en endaste kvinna till det internationella hederspriset för serietecknare. Men efter att listan mötts av kritik har nu festivalledningen ändrat utnämningsförfarandet. "Det var det smartaste de kunde göra", säger svenska serietecknaren Joanna Hellgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Seriefestivalen i franska Angoulême har arrangerats sedan 1974 och den avslutas alltid med att ett hederspris delas ut till en internationell serietecknare som prisas för sin livsgärning. 

När nomineringslistan för årets pristagare presenterades fanns inga kvinnor med bland de nominerade. 

► LÄS MER: 48 sexistiska saker som kvinnor tvingas höra men män slipper  Till Sveriges Radio säger festivalansvarige Franck Bondoux att det inte finns lika många kvinnliga serietecknare som kan nomineras och att festivalen inte kan ändra på verkligheten. 

– Det är bara okunnigt. Det är ett internationellt pris, de kan leta i hela världen, och det är klart att det finns fantastiska kvinnliga tecknare även i Frankrike. De har inte riktigt gjort sitt jobb, säger svenska serietecknaren Joanna Hellgren.

Hon är medlem i franska nätverket Serietecknare mot sexism, BD Egalite som var först med att kritisera nomineringslistan.  

► LÄS MER: Hon föreslår myndighet för jämställdhet 

Efter kritiken har festivalledningen tagit tillbaka nomineringslistan. 

– Det var väl det smartaste de kunde göra, först la de till kvinnor på listan, men det var lite ovilligt och fortfarande defensivt. Men sen tog de bort den, säger Joanna Hellgren. 

I stället kommer juryn, som består av serietecknare som publicerat serieböcker i Frankrike under året, rösta fram den tecknare som de vill nominera till priset. 

► LÄS MER: Därför är kvinnor mindre värda än männen på de nya sedlarna

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro