ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inga större fel med röstningsmaskinerna

Tomas Lundin · 5 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Cherylon Higgins hjälper väninnan Barb Vogley att rösta i Canton Ohio.

Cherylon Higgins hjälper väninnan Barb Vogley att rösta i Canton Ohio. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Det blev aldrig den skandal med de elektroniska röstmaskinerna i USA-valet som många befarat. Experter och aktivister är överens: Röstningen gick förhållandevis bra, även om en del teknikstrul förekom.Amerikanerna hade en mer kritisk inställning till röstningsmaskinerna och var mer uppmärksamma på maskinfel efter valet 2004, då många röster fick räknas bort på grund av teknikstrul.

Det menar Pamela Smith, som jobbar för Verified Voting.org, en grupp som övervakar den elektroniska röstningen. Bland de fel hon fått rapporterade finns maskiner i Philadelhpia där lampan som visar att rösten blivit lagt inte har fungerat, berättar hon för Computerworld.John Gideon på valövervakningsgruppen VotersUnite.org kan inte heller rapportera några omfattande fel.– Jag är lite överaskad att det inte har varit några rapporter om stora fel.Det betyder inte att maskinerna fungerade felfritt. I bland annat Florida, Ohio, Pennsylvania, New Jersey och Virginia har rapporter om fel kommit.– Vi har ännu inte haft ett val där maskinerna inte havererat någonstans, säger John Gideon.En kritik som framkommit är att många av röstmaskinerna inte lagrar röstinformation på till exempel en kvittorulle, så att resultatet kan kontrolleras i efterhand.G.Terry Madonna, som leder Center for Politics & Public Affairs på Marshall College uttryckte sig så här om den saken för Computerworld.– Vi kan göra det med en bankomat.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro