ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inga trängselskatter”

David Baas · 19 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

Foto:  Lotta Imberg


Moderate politikern Sten Nordin tror inte att skatten blir av

klar

Artikellänk är kopierad

Sten Nordin.
Sten Nordin.

OLIKA LÖSNINGAR. Stockholm röstade ja till trängselskatt, men i några av kranskommunerna blev det ett rungande nej. Om det blir trängselskatt eller inte är fortfarande oklart. – Jag tolkar resultatet som att det inte blir några trängselskatter i Stockholm, säger Sten Nordin (m), före detta oppositionsborgarråd i Stockholms stad och numera riksdagsledamot, till DN.

I Stockholms stad röstade 239 000 personer ja och 212 000 nej till trängselskatten. I de 14 kranskommunerna blev det ett klart nej med över 60 000 rösters övervikt. Sammantaget fick nej-sidan fler röster än ja-sidan. Det nyblivna finansborgarrådet Kristina Axén Olin (m) sa under valvakan att hon ska föra vidare stockholmarnas beslut till regeringen. – Jag har lovat stockholmarna att hemställa till den nya regeringen att resultatet ska beaktas, sa Axén Olin, men tillade att en borgerlig regering sagt att de ska ta med kranskommunernas folkomröstningar i beräkningen när frågan avgörs.

Åsa Romson, gruppledare för miljöpartiet i Stockholms stad, tycker att det är fel att räkna med kranskommunernas röster. – Man kan inte rimligen lägga samman alla folkomröstningar. Det har varit olika frågor och olika möjligheter till opinionsbildning, säger hon och tillägger att elva kommuner i länet inte röstade i frågan.•• I demokratins namn, vore det inte bra med en ny folkomröstning i hela länet? – Nej. Det vore värsta käftsmällen för stockholmarna. Det är inte de villatäta områdena där familjerna har två bilar som ska sätta reglerna för miljöförstöringen och trängseln i Stockholms stad, säger Romson. Frågan om det blir trängselskatt ska alltså avgöras i riksdagen och Åsa Romson sätter sitt hopp till de trängselskattepositiva i centerpartiet. Men hur centerpartiet i riksdagen ska hantera frågan är ännu oklart.

Tror du att moderaterna kommer att följa omröstningen i trängselskattefrågan?

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro