ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ingen bostad – men mycket makt

Moa Kärnstrand · 23 Feb 2012
Uppdaterad 22 Feb 2012
Linn Matic, Tobias Olsson, Danielle Zachrisson på jagvillhabostad.nu firar 10 år som organisation. Men målet om billiga  bostäder för unga är fortfarande långt borta.

Linn Matic, Tobias Olsson, Danielle Zachrisson på jagvillhabostad.nu firar 10 år som organisation. Men målet om billiga  bostäder för unga är fortfarande långt borta. Foto: Andreas H. Nilsson


klar

Artikellänk är kopierad

Organisationen jagvillhabostad.nu startade som en liten grupp missnöjda unga i Stockholm. Utan lägenhet men med makt, skulle det visa sig. Nu fyller organisationen tio år och frågan om ungas problem att få bostad har gått från botten av politikernas pappershögar till att bli en allt viktigare punkt på dagordningen.

– I början arbetade vi som tusan bara med att få upp frågan på agendan. Då tyckte man att unga var bortskämda när de ville ha lägenheter, säger Danielle Zachrisson, bostadspolitisk samordnare på jagvillhabostad.nu.

I början av 2000-talet var det svårt att hitta lägenhet om du var ung. 90-talskrisen hade stoppat byggprojekt och samtidigt växte kullarna som ville flytta hemifrån.

I dag är det än värre.

Av den sammanställning som Hyresgästföreningen gör vartannat år kan man se att antalet unga som efterfrågar bostad har ökat från ungefär 215 000 till nära 250  000 sedan bara två år tillbaka. Samtidigt visar siffror från Boverket att det förra året byggdes drygt hälften så många bostäder som det hade behövts.

– Ungdomskullen kommer att pika 2014, så de närmsta åren är det bara fler som ska flytta, säger Danielle Zachrisson.

I dag har jagvillhabostad.nu vuxit till en stark sakpolitisk lobbygrupp som politikerna tvingas lyssna på. 

I höstas bjöd bostadsministern in sig själv till organisationen för att lyssna på deras erfarenheter. Biljetten in i finrummen är ett faktum.

Samtidigt håller samtliga myndigheter som behandlar boende med om att läget i dag är sämre än för tio år sedan. Boverket skickar årligen ut en enkät till landets kommuner och frågar om bostadsmarknaden. I svaren 2011 stack situationen för unga ut.

– Kommunerna uttryckte mycket kraftfullt att det här har blivit ett större problem, säger Ulrika Bensköld på Boverket.

Antalet kommuner som anger att man har bostadsbrist för unga har ökat och är nu fler än de som anger att de har en generell bostadsbrist.

– Det har producerats för få bostäder och speciellt små hyresrätter. Det har visserligen byggts borätter men när unga flyttar hemifrån, oavsett bakgrund, vill man ha en hyresrätt, säger Bensköld.

Men varför byggs det då inte bostäder för unga? – Det finns inte ett tillräckligt intresse bland byggbolagen. Byggbolagen bygger det de alltid byggt och vänder sig till de köpstarka grupperna, säger Danielle Zachrisson.

– Men man tänker inte till tillräckligt, man gör som man alltid gjort och då blir det svårare att pressa kostnaderna.

Ministern: Har byggts för lite

Stefan Attefall (KD), civil- och bostadsminister som kallade ungdomsbostadslösheten för ”ett övergående problem” i budgeten 2010, vad gör ni för att lösa bostadsbristen för unga?

– Vi har byggt alldeles för lite under 20 års tid. Vi har försummat planprocessen, som är för lång och krokig i dag. Bland annat ställer kommunerna upp egna, högre krav ovanpå de Boverket angett. Byggbolagen kan då inte upprepa de hus de byggt i andra kommuner och det blir dyrt när man måste rita nya hus. Regeringen håller på med omfattande utredningar kring det här samt hur det kan bli bättre på andrahandsmarknaden och hur vi kan förenkla kring byggandet av studentbostäder.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro