ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ingen brist på framtidstro i Åre

Anders Falkirk · 18 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Vräkiga Copperhill Mountain Lodge

Vräkiga Copperhill Mountain Lodge


klar

Artikellänk är kopierad

Det har redan skrivits spaltmil om det nya, superheta Åre, den svenska fjällvärldens boomtown. Så varför ytterligare en artikel, undrar ni säkert.

Därför att satsningarna på slickade barer, påkostade restauranger och redesignade hotell bara fortsätter och fortsätter som en sittlift mot himlen.Trots lågkonjunktur och kristider tindrar optimismen i byn.

Hundra meter från Åre torg ligger till exempel Melker Anderssons nya satsning Fjällpuben (före detta Marmite) vars inredning går i retrokitsch fjällgårdsmiljö. Längre ner i byn ligger nyöppnade Supper vars meny och drinklista hämtar inspiration från Karibien.

Och Hotell Tott, högt över byn, har fått en softad lounge med vedklabbsbar.Bara för att nämna några exempel.Och självfallet finns det skäl till denna optimism och framåtanda.På Hotell Granen träffar Metro Linda Wasell, pr-chef för Skistar Åre, som berättar med entusiasm om besökssiffrorna.– Vi ser inte ens någon mättnad i besöksantalet. Förra året var en rekord-säsong, men redan nu ligger bokningsläget på 10 procent över fjolårets siffror. Dels kommer det fler svenskar, men vi märker även av ett ökat intresse från till exempel i Ryssland, säger hon.

Anledningen till Åres framgång, tror Linda, är hög kvalité och bredd i nöjesutbudet plus bra skidåkning. Denna vinter har dessutom den låga kronkursen gjort svenska fjällvärlden mer attraktiv.

En 250-kronors taxiresa utanför Åre ligger den mest omtalade av nysatsningarma; det gigantiska Copperhill Mountain Lodge.

Hotellet ligger på en ås och påminner om skrytkontoren utmed E4:an till Arlanda. Innanför entrén ståtar en 30 meter hög öppen spis och en ännu högre kopparvägg – och man bara står där och tittar.

Med tappad haka. Oj, hur har man tänkt här?Svaret är påkostad lyx som ska locka plånböcker från hela Europa.

Här finns monumental lodgedesign, påkostade sviter, gourmetrestaurang, ski-in ski-out med egen lift, helikopterplatta och spa.

Allt kostade närmare 630 miljoner kronor att bygga – och det lär vara Jämtlands dyraste hus någonsin.

3 kulnariska nykomlingar

Krog i fjällmiljöKrögaren Melker Andersson och kocken Markus Aujalay har köpt gamla Marmite och gjort om det till myskrogen Fjällpuben med mängder av fjällgårdsattribut. På menyn finns rätter med jämtländska rötter. Prisnivån är schysst. Fjällpannan kostar 180 kronor, rencarpaccion 165 kronor. www.fjallpuben.se, 0647- 50240.

Sensuella smakerSlickat, sensuellt och sexigt. Att kliva in på Supper med pjäxor blir en kulturkrock. Krögargänget har satsat på latinamerikanska maträtter, drinkar och stilren loungeinredning. Roligast på menyn? Det är nog ryggbiffen med pommes frites på casavarot (180 kronor). www.supper.nu, 0647-50 105.

Lyxig nysatsningHotel Diplomat Åre-gården gör också en ny-satsning. I fd Bakfickan har man skapat en sorts lyxdelikatesse där man kan få smårätter som löjroms-tacos, jämtländska vårrullar och charkuterier på stenbricka … priser  runt 55-70 kr. Huvudrätterna kostar ungefär det dubbla. www.diplomat-hotel.com, 0647-179 34.

Tips: Prova hotell Åre torg

Det satsas för fullt i svenska fjällen. Från Sälen till Riksgränsen kommer uppgraderade funparks, hightechfjällstugor och hotell som lockar med lyx och gourmetrestauranger.Men till de allra roligaste nysatsningarna hör Hotell Åre Torg (www.hotellaretorg.se). Här har Rikard

Boberg och hans hustru Birgitta skapat ett designervandrahem, eller hostel som det numera heter. Och de gemensamma rummen ser riktigt snygga ut.

Själva sovrummen är inte så mycket att orda om, de är fräscha och funktionella. Dessutom har varje rum har en egen inomhusveranda med en sorts trädgårdsmöbler. Toaletter och dusch är gemensamma. Priset ligger på 180­–390 kronor per natt för en bädd beroende på säsong.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Falkirk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro