ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ingen brist på olja

Stockholm TT · 9 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Dagens höga oljepris beror enligt studien inte på bristande tillgång till olja. I stället är det en snabbt ökande efterfrågan och störningar i form av politisk oro, orkaner och annat i oljeutvinningen som drivit upp oljepriset från 40 till 70 dollar per fat de senaste 18 månaderna. -Studien visar att man använder oljan som ett politiskt vapen, säger Thomas Korsfeldt, generaldirektör för Energimyndigheten. Investeringar Låga investeringar inom oljeindustrin under 90-talet har också gjort att överkapaciteten på oljemarknaden fallit till mycket låga nivåer vilket bidragit till prisuppgången.

Energimyndigheten dömer i sin studie ut förespråkarna för "peak oil", det vill säga de som tror att det inte finns så mycket mer olja att utvinna. Bland annat räknar de enligt Energimyndigheten fel på den takt i vilka nya fyndigheter hittas, felbedömer möjligheten att utvinna så kallad okonventionell olja i form av asfaltoljor, tjärsand och oljeskiffrar och underskattar effekten av teknikutveckling och investeringar: -Peak oil visar vad som händer om man stoppar alla investeringar, säger Urban Kärrmarck, expert inom Energimyndigheten och ansvarig för studien. -Vi tror att kända och uppskattade resurser av olja räcker i 30 och kanske 100 år. Kostnad för utvinning På lång sikt bestäms oljepriset av vad det kostar att utvinna olja. Den kostnaden kommer att stiga från dagens 20 dollar per fat men knappast över 35 dollar per fat, enligt Energimyndighetens bedömning.

Förr eller senare kommer oljepriset att sjunka igen. Men när man kommer ned till mer normala nivåer igen där kostnaderna bestämmer priset är svårt att sia om. Det beror på hur stora investeringar som görs i ny utvinningskapacitet, hur efterfrågan utvecklas och det politiska spelet kring oljan. -Någon gång kommer det höga oljepriset att resultera i minskad efterfrågan och ökade investeringar. Men det tar tre till fem år innan investeringarna omsätts i ny kapacitet, säger Kärrmarck. En rimlig gissning är att det handlar om fem år eller mer innan oljepriset är mer på nivån i Internationella energibyrån IEA:s prognos om 35- 40 dollar per fat.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro