ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Ingen dag jag vill komma ihåg"

TT · 9 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Åklagarna i Arbogamålet drar tillbaka sitt nya starka vittne. Det beskedet lämnade åklagare Frieda Gummesson när rättegången fortsatte på tisdagen i Svea hovrätt.

Hon inledde tisdagens förhandling med att säga att åklagarna inte längre vill höra det nya vittne som blev allmänt känt i förra veckan.- Vi tar tillbaka vår begäran att få höra vittnet eftersom vi inte kan visa att vittnet träffat Christine Schürrer på Kreta i augusti 2007, sade åklagare Frieda Gummesson.

Advokat Per-Ingvar Ekblad, som försvarar Christine Schürrer, tog emot beskedet med tillfredsställelse.

Det nya vittnet, en tysk kvinna, kontaktade i oktober den tyska polisen och berättade att hon träffat Christine Schürrer på Kreta i augusti förra året.Enligt kvinnan skulle Schürrer ha berättat om sitt avbrutna förhållande med barnens styvpappa och då sagt att hon kunde tänka sig att undanröja barnen.

Åklagarna betraktade kvinnans uppgifter som mycket värdefulla och ville först höra henne i rättegången, men nu har de alltså backat från detta.

Tisdagens förhandling började i övrigt med fortsatta förhör med barnens mamma. Under förhöret tvingas Christine Schürrer sitta i ett angränsande rum och lyssna till vad som sägs i rättssalen eftersom mamman inte klarar av att se henne bredvid sin advokat som ställer frågor.

Advokat Per-Ingvar Ekblad hörde mamman om vad hon sagt i tidigare polisförhör och jämförde innehållet i de olika förhören med varandra. Advokaten ifrågasätter med sina frågor om mamman verkligen minns rätt när hon pekat ut Christine Schürrer som den kvinna som attackerade henne i bostaden.- Jag försöker berätta det jag minns, sade mamman.

Ekblad läste upp utdrag efter utdrag från olika förhör med mamman och bad henne kommentera vad hon sagt i dem.- Ingen kommentar, svarade hon på flera frågor.

Mamman berättade att hon minns bättre och bättre allteftersom tiden går. Det förklarar enligt henne varför hon minns bättre i de senaste polisförhören jämfört med de första. Med tiden kunde hon också bättre uttrycka sig i ord.

- Var det en hammare du såg, undrade advokat Per-Ingvar Ekblad.

- Jag fick ett slag men inte av en hammare. Men jag såg en hammare i situationen, svarade mamman.

När förhöret med mamman avslutades fördes Christine Schürrer åter in i rättssalen. Därefter inleddes förhöret med barnens pappa.

- Måndagen den 17 mars är ingen dag jag vill komma ihåg, började pappan sin spontana berättelse om den aktuella dagen som ändrade hans liv dramatiskt.

Han fortsatte med att redogöra för olika aktiviteter han ägnat sig åt under dagen.

- På kvällen hade jag besökt butiken Maxi i Motala och var på väg hem när jag fick veta att något hänt mina barn. Jag ringde hem till mamman men fick inget svar. Jag ringde då runt till sjukhus, polisen och SOS för att få veta vad som hänt, sade han.

Senare på kvällen fick pappan besök i sin bostad av några poliser.

- De ville höra vad jag gjort under dagen. Jag fick inte veta vad som hänt barnen, berättade han.

Han fick dock senare hos polisen veta att barnen blivit knivhuggna och blev då chockad.

- Jag ombads komma in i ett rum och där fick jag veta att barnen var avlidna. Samtidigt sade polismannen att jag var misstänkt för det som hänt. Allt rasade för mig, fortsatte han.

Pappan fördes därefter till polishuset i Västerås där han placerades i en fyllericell.

- Det enda jag gjorde var att gråta, sade han.

Det var först när han senare fick träffa barnen på bårhuset som han förstod vad som hänt dem.

Han orkade sedan inte berätta mer, utan förhöret avbröts. Det fortsätter efter lunchuppehållet.

Förhöret med pappan slutade med att han sade att "delar av mitt liv dog den 17 mars".

Styvpappan började sin berättelse med att redogöra för sina första kontakter med Christine Schürrer.

- Vi träffades på Kreta i augusti 2006 och inledde en sommarromans, sade han.

Romansen blev dock kort. Han åkte hem och kvar på Kreta var Schürrer. De hade fortsatt mejlkontakt med varandra och träffades några gånger i slutet av året.

- Jag började då att ta avstånd från henne medan Christine Schürrer ville fortsätta förhållandet, fortsatte styvpappan.

Han berättade om de utflykter de gjorde, om besöken vid fornlämningarna utanför Arboga och om tyskans oförmåga att acceptera att förhållandet var slut i början av 2007.

- Hon tog mitt slut väldigt hårt och hon tyckte att jag betett mig illa, sade han.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro