ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ingen döms för mord i Höganäsfallet

Stockholm TT · 24 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Helsingborgs tingsrätt motiverar inte frisläppandet i Höganäsfallet. Men både åklagare och försvarare är övertygade om att brottet i varje fall inte kommer att betraktas som mord. Då hade männen fått stanna i häkte. Antingen kommer de att frikännas helt eller dömas för vållande till annans död.

Kvinnan hittades svårt misshandlad i en villaträdgård nära sitt hem i Höganäs en kväll i början av december 1998. Hon dog utan att ha återfått medvetandet. Enligt åklagaren var männen, i dag 28 och 29 år gamla, i färd med ett inbrott när de upptäcktes av kvinnan. Hon hade varit skolkamrat med männen och bör ha känt igen dem. Dålig teknisk bevisning Kammaråklagare Tord Josefson hävdar att männen tillsammans misshandlat henne till döds. De medger att de var på plats, men skyller på varandra. Så värst mycket teknisk bevisning finns inte. Det är en komplikation att allt skedde för åtta år sedan, anser Josefson. -Det finns inga färska spår. Och man ska försöka få människor att minnas sina iakttagelser från den här tiden. Åklagaren menar att båda männen borde kunna dömas för mordet. -Det är ju bara de här två som har varit på platsen. Det har aldrig gjorts gällande att någon tredje person ska ha varit inblandad. Advokat Stefan Rosell, som försvarar 29-åringen, ser frisläppandet som naturlig följd av det svaga bevisläget. Det går inte, menar han, att döma någon enbart på uppgifter från den medåtalade. -Här saknas så mycket bevisning i fråga om när, var och hur mordet begåtts, säger han. Nytt Lindomefall? Det finns farhågor om att Höganäsmordet kan sluta som ett nytt Lindomefall. Uttrycket myntades efter ett rättsfall på 1990-talet. En gammal man i Lindome slogs ihjäl av två män som brutit sig in. De skyllde på varandra och hovrätten frikände båda. -Att tolka det som att man klarar sig bara man skyller på varandra är en klar överdrift, säger Martin Borgeke, hovrättslagman i Malmö som studerat följderna av Lindomefallet. Efter polismorden i Malexander dömdes exempelvis alla inblandade för mord även om det då var oklart vem som skjutit.

Men det är viktigt, betonar Borgeke, att brottsutredningen görs noga och säkrar bevis. För när två skyller på varandra är det ofta så att en ljuger och en talar sanning.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro