ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ingen enighet kring Iran vid IAEA-möte

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Rysslands och Kinas hållning framgick under det diplomatiska förhandlingsspelet vid FN:s atomenergiorgan IAEA. En livlig debatt om Iran men ingen resolution väntas därmed bli resultatet av veckans möte i Wien.

Ännu ett slag mot USA:s strävan efter en enad front mot Iran är att oavhängiga IAEA-länder förbereder ett uttalande där de slår fast Irans rätt att anrika uran.

En västdiplomat sade att USA ville få igenom ett nytt uttalande i Wien från de sex länder som ställde sig bakom paketet till Iran nyligen för att förmå landet att avstå från urananrikning, en process som om den förfinas kan ge Iran möjlighet att skaffa sig kärnvapen. USA ville att länderna ska börja precisera både möjliga lockbeten och sanktioner.

Ryssland och Kina ville emellertid inte hänvisa till sanktioner eller straffåtgärder, sade en diplomat.

En europeisk toppdiplomat var emellertid inte förvånad. De sex stormakterna, som även innefattar Storbritannien, Frankrike och Tyskland, har aldrig lyckats enas om ett uttalande vid IAEA, som övervakar hur världens nationer lever upp till avtalet om att inte sprida kärnvapen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro