ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ingen miljökämpe som vicepresident

TT · 12 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

VICEPRESEIDENT. Al Gore är i dag en av de största opinionsbildarna i världen vad gäller klimatfrågan. Fast under de åtta år han var vicepresident under Bill Clinton var hans fingeravtryck inte lika synliga, enligt docent Erik Åsard, chef för Nordamerikainstitutet vid Uppsala universitet.– Han fick visserligen en starkare ställning än vad någon vicepresident haft före honom. Och visst åstadkom han en del. Men han tog exempelvis inte strid med senaten om Kyoto, trots att både han och Clinton gärna hade sett att USA ratificerat protokollet, och trots att protokollet i hög grad var Gores produkt, säger Åsard. -Det hänger nog samman med att Gore är en mycket kalkylerande människa. Han har skrivit och sagt mycket om klimat och miljö, men den sidan tonade han ner under presidentvalskampanjen mot Bush, av rädsla för att det skulle ligga honom i fatet. Klimatfrågan var ingen stor sak i USA då. Erik Åsard tror inte ens att det hade gjort någon större skillnad för USA:s klimatpolitik om Gore hade vunnit och blivit president.– Det hade nog inte märkts så mycket. Jag är tveksam till om han hade tagit strid med de mycket starka motkrafter som var aktiva då. Nu säger han precis vad han tycker, men nu har han också en helt annan roll. Det är mycket svårt att vara president med alla motstridiga krafter man måste ta hänsyn till. USA hade nog stått vid sidan av Kyoto även om Gore varit president, om han inte hade haft en kraftig majoritet i kongressen, säger han.

– Däremot påverkade han Clinton en del. Clinton var inte påtagligt miljöengagerad när han tillträdde, men Gore lyckades övertyga honom på vissa punkter. Bland annat var det nog Gore som drev fram avsättandet av flera stora naturskyddsområden.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro