ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ingen riktig rock med Jam Sessions

Jonas Ryberg · 3 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Pinnen flyger fram över strängen i Jam Sessions.
Pinnen flyger fram över strängen i Jam Sessions.Foto: Ola Jacobsen
Betyg
Betyg

DS-GITARR “Inte musiker? Inte ett problem.” Med den sloganen känns Ubi Softs nya gitarrsimulator Jam Sessions till Nintendo DS som en perfekt pryl för mig som inte tagit en ton sedan andra klass. Till skillnad från spelsuccén Guitar hero där det mest går ut på att följa stiliga förinspelade solon så är Jam sessions till för den som faktiskt vill skapa egen musik eller spela andras. I programmet finns visserligen en rad förprogramerade låtar att spela efter, bra för den som vill lära sig eller kanske bara briljera för kompisarna, men inte så kul i längden. I stället är det chansen att spela själv i frispelarläget som gör Jam Sessions intressant.I stället för slå på strängar som på den riktiga gitarren används den tryckkänsliga skärmen på Nintendo DS och i stället för plektrum används den medföljande pekpinnen. Olika ackord fås genom att trycka på spelkonsolens styrkors. Känslan är ganska långt från en gitarr. Men precis som på en riktig gitarr blir det olika anslag beroende på om drar handen uppåt eller neråt över strängen. Dock är det svårt att hitta en riktig rockpose utan en riktig gitarrhals. Däremot är det enkelt att få det att låta som en riktig gitarr.

Ljudet i den lilla spelkonsolen blir inte direkt maffigt. Men Ubi Soft rekommenderar att den seriöse spelaren skaffar en riktig gitarrförstärkare. Jag föreslår ett par hörlurar för att inte störa omgivningen i onödan. Jam Session inbjuder nämligen till ganska mycket testande och gitarrplinkande. Programmet har en uppsjö av inställningsmöjligheter. Det går enkelt att byta tonart, lägga till ljudeffekter och välja vilka ackord som kan ligga var på styrkorset.  Dessutom finns en inbyggd inspelningsfunktion för den som vill spara sina alster.

Trots alla funktioner och att det är lätt att komma igång med Jam Sessions kvarstår ett problem. Jag får inte till flytet i mina låtar så slutomdömet blir: “Inte musiker? Ett problem”.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro