ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ingen utredning om psykvårdads mc-flykt

Stockholm TT · 16 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Klinikchefen Anita Åkesson förnekar att de två vårdare, som var i sällskap med 42-åringen, hade tillåtit honom att ta en tur med sin motorcykel. -De lät honom meka med motorcykeln. Och plötsligt, blixtsnabbt, drog han i gång mc:n och körde iväg, säger hon. Åkesson säger sig ha fullt förtroende för de båda vårdarna som har arbetat i många år på rättspsykiatriska kliniken och som även tidigare ledsagat 42-åringen under så kallade behandlingsresor. Register Hon har inga planer att anmäla händelsen till Socialstyrelsen som då inte heller startar någon utredning - om inte det kommer in en anmälan från något annat håll. Polisen i Jönköping fick i måndags intrycket att 42-åringen fått tillåtelse att köra motorcykeln och ifrågasatte om vårdarna inte hade gjort sig skyldiga till tjänstefel. -Nej, inget i förväg tydde på att något skulle ske, säger Anita Åkesson. Den förrymde 42-åringen återfanns på måndagskvällen efter ett tips från allmänheten, som sett honom på en moped i närheten av järnvägsstationen i Habo.

Socialstyrelsen får den 1 juli ett vidgat tillsynsansvar för säkerheten inom tvångspsykiatrin och har föreslagit socialdepartementet att få upprätta ett särskilt register över alla incidenter inom den vårdformen. Yxattack De psykiatriska klinikerna på Sankt Sigfrids sjukhus har de senaste fem åren varit föremål för flera uppmärksammade rymningar och flera anlagda bränder varav en krävde två kvinnliga patienters liv.

Då en 26-årig rymling från Sankt Sigfrid i maj 2001 gav sig på en sexårig flicka i Ljungby med en yxa, greps och återfördes till sjukhuset och där tog sitt eget liv, undersökte både polisen och Socialstyrelsen om någon anställd bar skuld till händelserna.

Socialstyrelsen fann då inga brister i säkerheten. Polisundersökningen, som 26-åringens föräldrar hade begärt, lades så småningom ned.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro